Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Frukost med lågt glykemiskt index minskade barns lunchportioner

Publicerad: 3 november 2003, 09:56

Barn som åt en frukost med lågt glykemiskt index åt mindre till lunch jämfört med om frukostens glykemiska index var högt. Det framgår av en studie som presenteras i tidskriften Pediatrics.


Det har föreslagits att en diet med lågt glykemiskt index, GI, kanske kan spela en roll i behandlingen av fetma genom att öka mättnadskänslan och dämpa aptiten. Men ännu finns inga långtidsstudier som utvärderat GI i födan och dess betydelse för kroppsvikten. Den mesta forskning finns är på kort sikt och är utförd på vuxna.  Forskare från Oxford Brookes University, Oxford, Storbritannien, gjorde en studie på 37 barn i åldern 9-12 år, varav 22 flickor. Andelen överviktiga eller feta var 30 procent. Barnen gick på en skola där de åt frukost.  Under en period fick de alla, i slumpmässig ordning prova tre olika frukostvarianter: en med lågt GI, en med lågt GI men med extra tillägg av socker samt en tredje variant med högt GI. Alla frukostar bestod av fruktjuice, spannmålsprodukter, mjölk samt antingen smörgås eller utan. En testperiod bestod av tre sammanhängande dagar. Alla barn testade alla tre varianterna med minst fem veckors mellanrum. På så sätt var de sina egna kontroller.  Barnen instruerades att efter frukost bara dricka vatten och äta en liten portion frukt. Till lunch fick de fritt ta för sig av mat. Det de åt registrerades diskret av forskarna. Barnen fick berätta hur frukosten smakade, hur mätta de var direkt efter frukost och före lunch.  Typ av frukost hade en signifikant effekt på kaloriintaget till lunch. När barnen ätit en frukost med lågt GI innehöll deras lunch 145 kcal mindre än när de ätit en frukost med högt GI. Lågt GI plus socker till frukost minskade kaloriintaget med 119 kcal. Mättnadskänslan efter frukost var densamma oberoende av diet, men före lunch var de mer hungriga när de ätit en frukost med högt GI.  När forskarna jämförde energiinnehållet i lunchen efter en vanlig frukost som de åt i vanliga fall minskade det med 109 kcal efter en låg GI-frukost, medan högt GI till frukost ökade energiinnehållet i lunchen med 36 kcal.  Varken kön eller eventuell övervikt hade någon signifikant effekt på energiinnehållet i lunchen.  Forskarna drar slutsatsen att glykemiskt index i frukosten har en stor betydelse för mycket barn äter till lunch. I nästa steg behöver de långsiktiga effekterna på matintag och vikt i förhållande till glykemiskt index i maten.

Sten Erik Jensen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev