Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Frukt och grönt minskade inte risk för återfall i bröstcancer

Publicerad: 18 Juli 2007, 13:06

Kvinnor som tidigare haft bröstcancer minskade inte sin risk för återfall genom att äta en fettsnål kost rik på grönsaker, frukt och fibrer, jämfört med om de följde normala kostråd. Det visar en ny amerikansk studie.


Tidigare studier har pekat på att ett högt intag av frukt och grönt kan minska risken för att insjukna i bröstcancer. Däremot har det varit oklart huruvida frukt och grönt kan minska risken för återfall.

Detta har nu undersökts i en studie gjord av en amerikansk forskargrupp. Resultaten presenteras i dagens nummer an tidskriften JAMA. Studien inkluderade över 3 000 kvinnor i åldrarna 18–70 år som tidigare behandlats för bröstcancer men som friskförklarats. Kvinnorna delades slumpmässigt in i två grupper. Interventionsgruppen fick genom ett rådgivningsprogram och matlagningsklasser hjälp med att ändra sina kostvanor till en diet som var rik på fibrer, frukt och grönt, men fattig på fett. Kontrollgruppen fick i stället följa normala kostråd, som rekommenderar fem portioner frukt och grönt varje dag. Innan studien startade åt båda grupper likartade mängder frukt och grönt.

Kvinnorna följdes under i genomsnitt sju år. Under denna tid hade interventionsgruppen lyckats förändra sina kostvanor väsentligt, bland annat åt de 65 procent mer grönsaker, 25 procent mer frukt och 13 procent mindre fett än innan studien.

Men när forskarna analyserade resultaten fann de ingen skillnad i antalet återfall. 16,7 procent av kvinnorna i interventionsgruppen hade drabbats av återfall i invasiv bröstcancer, jämfört med 16,9 procent i kontrollgruppen. De kunde heller inte se någon signifikant skillnad mellan grupperna när det gällde antalet dödsfall.

Artikelförfattarna konstaterar att en kost bestående av stora mängder frukt och grönt på sju år inte minskar återfallsrisken i bröstcancer, men betonar samtidigt att resultaten endast gäller kvinnor som överlevt en tidigare bröstcancerdiagnos. Det är även möjligt att ändrade kostvanor skulle kunna minska risken för återfall hos särskilda grupper av kvinnor, menar forskarna. Att kvinnorna endast följdes i sju år kan även ha gjort att eventuella effekter på längre tid inte fångats upp i studien.

JAMA 2007; 298: 289-298

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev