Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Frukt och grönt minskade kärlsammandragning

Publicerad: 2 juni 2003, 09:11

Dagligt intag av frukt-, eller grönsakskoncentrat minskade den negativa effekt som fettrik mat kan utgöra på blodkärl. Det visar en studie som presenteras i tidskriften Journal of the American College of Cardiology.


Forskare, vid bland annat University of Maryland School of Medicine, Baltimore, USA, utförde en studie för att undersöka om ett dagligt tillskott av frukt och grönsaker kunde påverka den negativa effekten av fettrik kost. Enligt forskarna kan fettrik kost minska flödet i en artär i en arm, upp till fyra timmar efter måltiden.  För att undersöka effekten utförde forskarna mätningar av flödet i en artär i en arm både före och efter en måltid innehållande 900 kalorier, varav 50 gram bestod av fett. I studien ingick 38 friska personer med en genomsnittsålder på 36 år.  Under en fyraveckorsperiod fick deltagarna antingen ett dagligt tillskott med frukt- och grönsaksjuicekoncentrat, enbart fruktkoncentrat, eller placebo.  Studien visar att de deltagare som fick ett frukt- och grönsaksjuicekoncentrat, men även endast fruktkoncentrat, inte fick någon påverkan av flödet i den undersökta armartären i samband med den fettrika måltiden. Detta resultat visades vid upprepade undersökningar efter tre, respektive fyra veckor. Det sågs inte någon effekt på flödet i artären hos deltagarna i placebogruppen.  Hos dem som fick kosttillskott med frukt och grönsaker kunde även ökade halter nitrit/nitrat i blodet uppmätas. Nitrit har bland annat en kärlvidgande effekt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev