Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Fruktallergiker kunde äta de flesta andra frukter

Publicerad: 10 Oktober 2002, 14:45

De flesta personer som är allergiska mot ett fruktslag kan oftast äta närbesläktade frukter utan risk för allergisk reaktion. Det framgår av en studie som publiceras i tidskriften Allergy.


Forskare från bland annat Hospital Universitario Doce de Octubre i Madrid, Spanien, undersökte 65 personer som fick en IgE-medierad allergisk reaktion av minst ett fruktslag. De var allergiska mot frukter som tillhör släktet rosväxter, Rosaceae (persika, äpple, aprikos, plommon och mandel) och undersöktes med pricktest. Allergier mot andra frukter eller nötter (kastanj, melon, banan, kiwi, avocado, jordnöt, solrosfrö, valnöt, pistagemandel eller hasselnöt) undersöktes också.  Det visade sig att drygt hälften av deltagarna i undersökningen var kliniskt sett var allergisk mot mer än en frukt. Totalt förekom 125 allergiska reaktioner bland de 65 deltagarna. Persika, melon, kiwi, äpple och banan svarade tillsammans för tre fjärdedelar av samtliga allergiska reaktioner.  Personerna genomgick ytterligare 351 pricktester och analyser av födoämnesspecifika IgE-antikroppar. Syftet var att studera potentiella korsreaktioner med de antigen som framkallade de redan konstaterade allergierna. En korsreaktion innebär att ett allergen från en annan frukt utlöser en allergisk reaktion via samma antikropp som personen sedan tidigare är allergisk emot.   Två tredjedelar (223) av dessa test var positiva, men endast 8 procent (18 stycken) var kliniskt betydelsefulla.  Hos en femtedel av försökspersonerna (14 av 65) förekom minst en korsreaktion. Vanligast var korsreaktion utlöst av avokado och aprikos.  Forskarna anser att det kan vara onödigt att slentrianmässigt råda allergiker att undvika hela grupper av närbesläktade frukter och nötter. De förordar i stället att allergikerna testas för allergier mot närbesläktade frukter och nötter, så att korsreaktioner upptäcks.

Sten Erik Jensen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev