söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Fulförråd” kan vara tecken på brister i äldrevården

Publicerad: 7 april 2014, 13:01

Dagens Apotek frågade Annika Nordén Hägg, Catrine Jacobsson och Ingemar Engström om hur de ser på att sjuksköterskor byggt upp egna förråd med läkemedel från avlidna patienter.

När sjuksköterskor upprättar egna förråd av läkemedel från avlidna patienter för att ge till andra patienter pekar det på en brist i hur vården fungerar, enligt företrädare för etiska råd.


Förra veckan skrev Dagens Apotek om att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, upptäckt ett förråd av läkemedel från avlidna patienter som sjuksköterskor hade upprättat på ett äldreboende i Örebro kommun. ”Fulförrådet”, som sjuksköterskora själva kallade förrådet, användes för  snabb tillgång till läkemedel när patienters läkemedel tog slut och det  inte fanns tid till att hämta ut läkemedel från apotek.

Ett liknande fall skedde för några år sedan och enligt ordföranden för Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor, som då intervjuades i Dagens Medicin, är förråd med läkemedel av det här slaget vanliga inom äldre- och hemsjukvården.

Dagens Apotek frågade tre etikordföranden om hur de ser på fallet.

Ingen av dem anser att sjuksköterskorna gjorde rätt, men de påpekar också att sjuksköterskorna sannolikt handlade av omtanke om patienter.

– Det man bör fundera över är varför de gjorde såhär. Bland annat ville de kunna ge smärtläkemedel snabbt och det pekar på att det existerande systemet inte är snabbt nog. De har uppenbarligen gjort detta av omtanke och de har tagit en risk så man bör fundera på var det brister, säger Annika Nordén Hägg, ordförande i Sveriges Farmaceuters etikråd.

Catrine Jacobsson, ordförande i sjuksköterskornas etiska råd i Svensk sjuksköterskeförening, anser också att egna ”fulförråd” eller ”bra-att-ha”-förråd med läkemedel kan vara ett tecken på brister i hur vården fungerar. Hon påpekar att det då finns en skyldighet för sjuksköterskor att agera

– Men det bör då ske genom att man skriver en avvikelserapport eller tar upp problemet med sin chef, säger hon.

Ingemar Engström, Läkaresällskapets etikdelegations ordförande, tror att ett skäl till att sjuksköterskor upprättar sådana här förråd är att inte slösa med läkemedel.

– Jag kan tänka mig att det finns en god tanke om att göra det enklare och om att det är synd att slänga läkemedel. Men det är behäftat med en del baksidor. Hantering av läkemedel är väldigt strikt reglerad och bör vara det.

Annika Nordén Hägg är också tydlig med att det inte är patientsäkert att upprätta egna förråd.

– De läkemedel som man har tagit om hand och stoppat in i förrådet kan man inte garantera kvaliteten på – man vet exempelvis inte hur läkemedlen har förvarats ute hos patienterna, säger hon.

Relaterat material

Välskött ”fulförråd” med medicin från döda avslöjat

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev