måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fullmäktige vingklippte styrelsens förslag

Publicerad: 20 maj 2013, 14:38

Några delar av styrelsens förslag på Sfams fullmäktige gick igenom – några inte.


JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Karin Träff Nordström, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, idkar självkritik efter föreningens fullmäktige.

– Den främsta kritiken från fullmäktige var att vi hade så kort framförhållning och att förslaget kom ut bara tio dagar för mötet, säger hon och redogör sedan för vad som hände med det sent framlagda förslaget.

Den föreslagna sänkningen i medlemsavgift för ST-läkare gick igenom. För färdiga specialister blev det dock ingen förändring.

– Motiveringen var att innehållet i fortbildningsprenumerationen för specialister var för tunt och att man var mer tveksam till möjligheten att få arbetsgivare att betala denna. I stället fick vi uppdraget att återkomma nästa år med ett mer genomarbetat förslag vilket vi i efterhand kanske tycker är mer realistiskt, säger Karin Träff Nordström.

Styrelsen fick mandat att ta fram en ny hemsida, utveckla ett kurskansli och att ha underskott i budgeten för 2013 och 2014. Att kongressen och ST-dagarna endast skulle vara för medlemmar fick däremot tummen ned.

– De röster som hördes högst krävde inte ett obligatoriskt medlemskap. Vi i styrelsen kommer att titta vidare på det här och kanske skicka ut det på en remissrunda i distrikten.  Tycker föreningen annorlunda får vi tänka om, säger Karin Träff Nordström.

Men det är fortfarande er linje?

– Ja, styrelsen tycker fortfarande att det finns en poäng att tydligt visa på vad man får som medlem men har i nuläget inte mandat att genomdriva det.

En av de röster som, enligt Karin Träff Nordström, hördes högst tillhör Karin Lindhagen. Hon tycker att förslaget att stänga delar av föreningens aktiviteter för icke-medlemmar skulle kunna var direkt kontraproduktivt ur rekryteringsperspektiv.

– De borde, i min mening, vara utåtriktade aktiviteter där vi lockar till oss nya medlemmar. Jag tror att det är ett av våra rekryteringstillfällen där de som inte är medlemmar kan komma och få förståelse för vad det innebär att vara medlem i Sfam.

Karin Lindhagen är också en av de som ställer sig frågande till om en sänkt medlemsavgift för specialister kan kompenseras med en fortbildningsprenumeration, även om hon tycker att det är en intelligent tanke.

– Innan man genomför en sådan ändring tycker jag att styrelsen behöver undersöka om arbetsgivarna verkligen kommer att bekosta det. Jag tillhör dem som tvivlar. Det kan skilja mellan olika landsting.  Vad gör man om man står där och har sänkt medlemsavgiften men inte får in några pengar?

Relaterat material

Fortbildning ska ge Sfam råd att sänka avgift

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev