Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Fullständigt ointressant vad som är den exakta dödsorsaken”

Publicerad: 27 mars 2014, 12:51

Moderns målsägandebiträde Sture Larsson hoppas att åklagaren väljer att överklaga tingsrättens dom.


Sture Larsson anser att Eksjö tingsrätt resonerar fel i domen i den del som handlar om bedömningen av orsakssambandet mellan läkarens oaktsamma agerande och huruvida detta orsakat barnets död.

– Enligt min uppfattning är det nämligen klart att läkaren har brutit mot en tydlig regel, 25-minutersgränsen för sugklocka. Sen har barnet dött i det fortsatta förlossningsförloppet. Det är fullständigt ointressant, enligt min mening, vad som är den exakta dödsorsaken. För den fråga man ska ställa sig är om barnet hade levt i dag, om man hade gått över till kejsarsnitt. Och min uppfattning är att barnet hade gjort det, säger Sture Larsson till Dagens Medicin.

Han hoppas nu att åklagaren väljer att överklaga.

– Föräldrarna har givetvis en möjlighet att själva välja att göra detta, men det innebär kostnadsrisker och det måste vi väga in, säger Sture Larsson.

Nyhetsbyrån TT har talat med åklagaren Stefan Edwardson. Han är inte klar med sin bedömning av tingsrättens dom. Därför är det oklart om det blir ett överklagande.

– Det är svårt att juridiskt styrka orsakssamband. Och det är i orsakssammanhangen som uppenbarligen svårigheterna i det här målet ligger. I den delen delar jag sannolikt inte tingsrättens slutsats. Det måste jag fundera på, säger han till TT.

Relaterat material

Wedin: ”Man gör inte fel med berått mod”

Åtalet mot förlossningsläkaren ogillas

Barnmorska ska ha ifrågasatt användning av sugklocka

Överbelastat när barn avled vid förlossning

Ansåg risken större med kejsarsnitt

Förlossningsläkare ställs inför rätta

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev