Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Funktionshinder hindrar inte praktik

Publicerad: 8 mars 2013, 10:11

Apotekschefen Taraneh Shojaei (till höger) samarbetar med sin mamma Soory Panahi, enhetschef på Misa, för att hjälpa praktikanter med funktionshinder ut på apotek. I bakgrunden jobbar praktikanten Henrik.

Foto: Charlotta Eriksson Kjellberg

När Taraneh Shojaei blev apotekschef för en månad sedan på apoteket Stinsen i Sollentuna introducerade hon praktikanter med funktionshinder.


Henrik har precis jobbat sina två första dagar som praktikant på apoteket. Han följer varulistan, hämtar läkemedel och lägger dem på rätt platser i sina lådor.

– Det är inte så svårt det här. Det handlar om ordning och reda och jag gillar att vara noggrann, säger han och ler försiktigt.

Han är den tredje praktikanten som introducerats på apoteket sedan Taraneh Shojaei tog över som apotekschef i Sollentuna i februari. Hon samarbetar sedan hösten 2012 med företaget Misa, som på Arbetsförmedlingens och kommuners uppdrag hjälper funktionshindrade ut i arbetslivet. Taraneh Shojaeis mamma, Soory Panahi, är enhetschef på Misas Kistakontor. Med sitt samarbete hjälper de vuxna som under lång tid har haft svårt att få ett arbete, och som har olika diagnoser – exempelvis asperger, adhd, inlärningssvårigheter eller återkommande depressioner.

– Min mammas arbete har alltid varit en inspiration för mig. Särskilt sedan hon började arbeta med de här vuxna som har lite lindrigare funktionshinder, säger Taraneh Shojaei.

Mamma Soory Panahi kom till Sverige från Iran under kriget för 27 år sedan. Hon utbildade sig till arbetsterapeut här i Sverige och har arbetat med personer med funktionshinder både i Sverige och i Iran, där familjen bodde några år i början av 2000-talet.

Taraneh Shojaei vill särskilt verka för arbetslösa invandrarkvinnor med funktionshinder.

– Man hör ju ofta om att det är svårt för vanliga invandrartjejer att få jobb. Hur svårt är det inte då för den som har alla odds emot sig? Här på apoteket kan vi hjälpa dem en bit på vägen, säger Taraneh Shojaei.

Soory Panahi fyller i:

– Den här gruppen behöver en möjlighet att pröva på arbetslivet. De har olika behov, bland annat att få ordning på sin dygnsrytm, att få känna sig delaktiga i samhället, få bättre självkänsla och självförtroende. En praktik på apotek är ett första steg för dem på vägen till arbetsmarknaden. Men det är också ömsesidigt. Apoteket får hjälp av praktikanten när denne väl har lärt sig sina arbetsuppgifter, säger hon.

Peiman Naderi är apotekstekniker och varuansvarig på apoteket Stinsen. Att ta hand om nya praktikanter blir ofta hans uppgift eftersom varuplock och etiketter är de vanligaste arbetsuppgifterna för praktikanterna.

– Taraneh kom förbi några veckor innan hon skulle börja som apotekschef och då berättade hon vad hon hade för planer. Jag tyckte det lät bra. Vi kände att vi hade lite för lite personal och jag gillar nya människor och att lära upp folk, säger han.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev