Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fusk med betyg orsak till morddömds avstängning

Publicerad: 24 januari 2008, 14:11

Den morddömde studenten fick beskedet att han är avstängd per telefon i dag på förmiddagen. Enligt Harriet Wallberg-Henriksson, rektor på Karolinska institutet, mottog han beskedet samlat.


I september 2007 fick ledningen på Karolinska institutet reda på att en av institutets läkarstudenter tidigare är dömd för mord. Sedan dess har man bland annat försökt reda ut det rättsliga läget kring studentens möjlighet till klinisk tjänstgöring.

Av en händelse upptäcktes då att namnet på läkarstudentens gymnasiebetyg från 1995 är det namn han använder sig av i dag. Det är däremot inte det namn han hade år 1995, det vill säga innan han begick det mord han sedan dömdes för.

När denna oklarhet kring betyget upptäcktes bad Karolinska institutet att Verket för högskoleservice, VHS, skulle kontrollera äktheten på betyget. I dag kom så besked att betyget inte har gått att verifiera från studentens gymnasieskola.

– Om det inte finns någon verifikation har man inte längre behörighet. Det är ett tillräckligt skäl för ett universitet att ta tillbaka antagningsbeslutet, säger Harriet Wallberg-Henriksson, rektor för Karolinska institutet.

Läkarstudenten ringdes i dag på förmiddagen upp av Karolinska institutets universitetsdirektör, som gav studenten besked att han har mist sin plats med omedelbar verkan. Enligt Harriet Wallberg-Henriksson, som alltså inte själv talat med studenten, lyssnade han på det som sades och tog beslutet samlat.

De övriga studenterna på hans program har också blivit informerade under dagen.

Hur känns det för dig nu när detta är avgjort?

– Jag tycker att det pekar på två viktiga frågor. Den första är att vi måste få klarhet i huruvida en morddömd person ska få utbilda sig till läkare. Den frågan måste våra politiker ta tag i. Regeringen har föreslagit att man ska titta i brottsregistret för folk som ska arbeta i bland annat skolor, även under deras utbildning. Om man inom skolan har gjort bedömningen att det är så viktigt är det konstigt att man inte har haft frågan uppe angående vårdyrken, säger Harriet Wallberg-Henriksson.

– Den andra frågan är att vi måste se över rutinerna för antagning till våra universitet och högskolor, och det är något som jag kommer att kontakta VHS om.

Hade ni på Karolinska institutet kunnat handla annorlunda i den här frågan?

– Vi har följt den lagstiftning som finns. Vi kontrollerade studentens behörighet och meriter. Sedan ligger det på VHS att kontrollera äktheten i de meriterna.

– Det är många kollegor som har trott att jag som rektor ska kunna besluta att avskilja en student som är dömd för mord. Men även när det gäller ett brott som är så grovt är det så att om man har avtjänat sitt straff så finns det inget vi kan göra.

Är det inte lite konstigt att man inte kan bli avstängd trots att man har begått ett mord, men när det visar sig att man har fuskat med ett betyg så åker man ut direkt?

– Det är därför som jag tycker att det är väldigt viktigt att vi ser över det här, säger Harriet Wallberg-Henriksson.

Relaterat material

Morddömd student förlorar plats på KI:s läkarutbildning

Morddömd läser till läkare

Läkarstudenten nynazist - mördade fackföreningsman

KI ber om råd angående morddömda studenten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev