lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fusk vanligare än väntat

Publicerad: 2 oktober 2012, 12:18

När en medicinsk artikel dras tillbaka beror det ofta på någon form av fusk. En ny studie som publiceras i den amerikanska tidskriften PNAS, visar att detta är en vanligare anledning till indragning än man tidigare trott.


Tre amerikanska forskare har gått igenom alla artiklar som dragits tillbaka i artikeldatabasen Pubmed sedan 1973 fram till 3 maj i år. De fann att nära två tredjedelar av de totalt 2 047 artiklarna dragits tillbaka på grund av någon form av oegentlighet.

Direkt fusk eller misstanke om direkt fusk den vanligaste orsaken och uppgick till 43,4 procent. Andelen indragna artiklar på grund av misstag eller omedvetna fel var 21,3 procent. Andra anledningar att artiklar dragits tillbaka var dubbelpublicering, 14,2 procent, plagiat, 9,8 procent och okänd anledning, 11,3 procent. Sedan 1975 antalet artiklar som dragits tillbaka på grund av fusk ökat tiofaldigt i relation till antalet publicerade artiklar.

Problemet med att forskare fuskar eller kopierar andra forskares resultat är, enligt den nya studien, större än vad som tidigare angivits i litteraturen. Författarna av studien tror dock att andelen plagiat kommer att minska, eftersom modern teknologi gör jämförelse med tidigare resultat och andra studier enklare.

För att undvika en ökning av fusk i framtiden anser författarna att forskare måste få bättre utbildning inom etiska frågor. De anser även att institutioner, myndigheter, redaktörer och läsare bör vara kritiska och uppmärksamma på oegentligheter. I många fall fortsätter andra forskare att referera till tillbakadragna artiklar och det kan göra att trovärdigheten för ny forskning skadas.

Läs abstract:

Ferric C. Fang med flera. Misconduct accounts for the majority of retracted scientific publications. PNAS, publicerad online den 1 oktober 2012. DOI: 10.1073/pnas.1212247109

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev