Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fuskande forskare gjorde vetenskapligt genombrott

Publicerad: 3 augusti 2007, 12:25

Den fuskande koreanske stamcellsforskaren som avslöjades för en tid sedan tycks ha gjort ett större vetenskapligt genombrott – utan att veta om det.


Under vintern 2005/2006 avslöjades det att den sydkoreanska stamcellsforskaren Woo Suk Hwang inte alls hade lyckats klona det första mänskliga embryot, som han hade påstått i flera ansedda vetenskapliga tidskrifter.

Dessutom visade det sig att de ägg han hade använt i sina experiment kom från hans kvinnliga medarbetare som mer eller mindre hade tvingats att lämna ifrån sig dem.

Men nu visar det sig att Woo Suk Hwang av allt att döma gjort ett vetenskapligt genombrott i alla fall. Utan att veta om det tycks det som om han lyckats utvinna stamceller från ett mänskligt embryo som blivit till genom jungfrufödsel eller så kallad partenogenes, rapporterar BBC Health.

Partenogenes är mycket ovanligt och inträffar om ett ägg stimuleras att utvecklas till ett embryo utan att först ha befruktats med spermier. Tidigare har ingen forskare lyckats producera ett mänskligt embryo med partogenes som har levt tillräckligt länge för att det ska gå att utvinna några levande stamceller ifrån det.

Men det lyckades alltså Woo Suk Hwang med. Åtminstone enligt forskare vid Harvard Stem Cell Institute i USA som har granskat alla resultat och andra data från den fuskande sydkoreanen.

Enligt forskaren George Daley, som har lett analyserna vid Harvard Stem Cell Institute, förstod dock Woo Suk Hwang aldrig vad han hade lyckats åstadkomma. Han isolerade de unika stamcellerna men trodde felaktigt att de kom från äkta kloner.

I stället hade han lyckats med bedriften att skapa världens första patientspecifika embryonala stamcell.

Relaterat material

KI-professor hade avtal med fuskande forskare

Klonade ägg kom från anställda 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev