Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fuskande studenter blir av med sina provresultat

Publicerad: 7 februari 2019, 11:41

Foto: Norstedts juridik

22 av de 23 studenter som dömts för fusk på högskoleprovet blir av med sina provresultat. Nu riskerar de att kastas ut från bland annat läkarutbildningen.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetLunds universitet

Som Dagens Medicin tidigare berättat misstänks flera läkarstudenter på Karolinska institutet och Lunds universitet ha fuskat sig till sina utbildningsplatser. De har dömts i tingsrätten för att ha köpt resultat på högskoleprovet visa en liga, som kallades HP-hjälpen. Under torsdagen meddelade Universitets- och högskolerådet, UHR, att 22 av de 23 studenterna blir av med sina provresultat. 12 av dem har antagits till olika utbildningar vid sju lärosäten runtom i landet tack vare det köpta provresultatet.

– Det betyder att de inte har rätt till en studieplats längre, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR till Ekot.

Beslut om den 23 studentens resultat kommer att dröja ytterligare en eller två veckor.

Nu blir det upp till lärosätena att avgöra vad som ska hända med studenterna och med de poäng som de läst in under utbildningen.

– Rättsläget är inte helt entydigt där, säger Per Nilsén, ordförande för antagningsnämnden vid Lunds universitet till Ekot.

De 22 beslut som meddelats nu är bara början. UHR har ytterligare 200 ärenden gällande provfusk på sitt bord. De studenterna har ingått i ligans kundregister, som sträcker sig flera år bakåt. Beslut om dem kommer att lämnas fortlöpande under våren.

Flera av de studenter som dömdes i tingsrätten har överklagat sina domar.

Relaterat material

Läkarstudenter misstänks ha fuskat sig till sin utbildningsplats

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev