Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fuskkontor i Spanien kollar sjukpensionärer

Publicerad: 29 november 2006, 07:25

Försäkringskassan överväger att öppna ett särskilt fuskkontor i Spanien. Avsikten är att kontrollera om svenskar som lever på sjukersättning där i själva verket arbetar.


Försäkringskassan har fått 300 nya medarbetare av regeringen för att under 2006 och 2007 förstärka kontrollen av misstänkt fusk i socialförsäkringarna.

Ett av fuskprojekten är att kontrollera arbetsförmågan för alla personer som har sjukersättning – det som tidigare kallades förtidspension – i Spanien och Frankrike.

I Spanien bor det 630 svenskar med sjukersättning, i Frankrike 70.

– Vi har fått vissa indikationer och en del anonyma anmälningar om att folk med sjukersättning i Spanien och Frankrike plötsligt piggnat till och återfått arbetsförmågan, säger avdelningsdirektör Thomas Falk, ansvarig för Försäkringskassans kontrollprojekt.

Försäkringskassan skickar därför brev till alla svenskar som uppbär sjukersättning i Spanien och Frankrike och ber dem redogöra för hur de ser på sin arbetsförmåga.

Falska pensionärer ska anmälas
Försäkringskassan kommer även att begära uppgifter om inkomster och bosättning från respektive land. Vid misstanke om fusk kommer de falska förtidspensionärerna att polisanmälas och krävas på återbetalning.

De första svaren har börjat komma in. Flera av dem visar att personerna inte skulle beviljas sjukersättning med dagens regler. Men för att sjukersättningen ska dras in måste en avsevärd förbättring av arbetsförmågan ha skett.

Ett avgörande problem är dock svårigheten att från ett byråkratskrivbord i Sverige kontrollera vad förtidspensionärer i Spanien och Frankrike egentligen har för sig.

Därför överväger Försäkringskassan att öppna ett kontor i Spanien.

Förebilden är Norge, som har öppnat ett kontor i Alicante i Spanien.

– Norrmännen har väldigt goda erfarenheter av detta, säger Thomas Falk.

– Det är klart att det är mycket lättare att på ort och ställe aktivt följa upp vad svenskarna har för sig, om till exempel någon med sjukersättning har öppnat en restaurang.

Kontrollerar att intygen stämmer
Enligt Thomas Falk har det norska kontoret upptäckt så mycket fusk att den satsningen betalat sig många gånger om. Men han påpekar att ett kontor i Spanien inte bara skulle kontrollera fusk, utan också skulle fungera som en service till de svenska medborgare i Spanien som vill ha information om aktuella svenska socialförsäkringsregler.

Kontrollen av de utlandsboende förtidspensionärerna kommer att fortsätta under resten av 2006 och hela 2007.

Ett annat av Försäkringskassans fuskprojekt är att kontrollera levnadsintyg från pensionärer som bor utomlands. Den som bor utomlands och uppbär pension måste varje år bevisa att han eller hon faktiskt lever för att få pensionen utbetald. Risken finns annars att pensionen betalas ut till avlidnas konton och inkasseras av någon annan.

Två personer inom Försäkringskassan har nu börjat att manuellt granska dessa levnadsintyg, som tidigare bara har kontrollerats av maskiner.

Under 2005 avslutade Försäkringskassan närmare 10 000 utredningar av misstänkta brott.

Totalt har Försäkringskassan hittat felaktiga utbetalningar som uppgår till 75 miljoner kronor.

Närmare 1 600 utredningar resulterade i polisanmälan, vilket motsvarar 16 procent av utredningarna.

Resultaten hittills visar samtidigt att 95 procent av Försäkringskassans alla utbetalningar är felfria.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev