Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fyra av tio e-recept kräver förtydligande

Publicerad: 19 april 2005, 13:32

40 procent av alla e-recept som kommer in till apoteken måste förtydligas. Apoteket vill ha en kvalitetsstämpel på de journalsystem som ska få sända e-recept.


- Vi har svårt att möta behoven hos alla som säger sig ha ett journalsystem och vill kunna skicka e-recept, säger Karina Tellinger, marknadsutvecklare på Apoteket.

Användningen av e-recept växer stadigt, och står nu för motsvarande 45 procent av förstagångsrecepten i primärvården. Allt fler journalsystem anpassas därför till den nya tekniken, men Apoteket varnar nu för att detta kräver en hög kvalitet hos systemen för att fungera felfritt.

- Det räcker inte att vi ser till att själva recepten skickas säkert. Den information som matas in i journalsystemet måste också vara av hög kvalitet. Idag är det olika hur välutvecklade journalsystemen är, säger Karina Tellinger.

Alla fälten skickas inte med  Enklare journalsystem har till exempel ofta en funktion för att skriva ut recept på papper. Läkaren fyller i en blankett på datorn och trycker på "print", skriv ut. Om man vill ändra något, till exempel dos, i receptet gör man det på skärmen och skriver ut på nytt.

Men så fungerar inte e-recept, där skickas inte alla fälten på skärmen med till apoteket, utan det enda som skickas är ett unikt varunummer, som innehåller information om både preparat och styrka. Ska man ändra dosering räcker det inte att ändra i fältet på skärmen, utan läkaren måste hämta upp en ny vara ur varuregistret, annars blir receptet fel.

40 procent krävde förtydligande  En granskning som Apoteket AB har gjort av 10 000 e-recept visade att farmaceuterna behövde göra förtydliganden i doseringsinformationen för 40 procent av alla e-recept. Det handlade till exempel om att förtydliga doseringsförkortningar, så som "tn" till  "till natten", men även andra förtydliganden. Karina Tellinger konstaterar att det är inte säkert att problemen med e-recept är större än med pappersrecept - men en förhoppning, både hos vården och på apotek, med e-recepten är just att både effektivisera recepthanteringen samt öka kvaliteten i recepten.

Testar bara hur recepten skickas  I dag gör Apoteket endast tester av hur recepten skickas. Testerna görs i samarbete med systemleverantörerna och sjukvårdshuvudmännen. Men det finns en uppsjö olika journalsystem i den svenska sjukvården, varav många har relativt få användare. Apoteket har därför riktat en fråga till nätverket Carelink och andra organisationer om hur man ska kunna tillmötesgå behoven hos dem som använder små system. Apoteket efterfrågar någon slags kvalitetsmärkning av de system som ska anpassas till e-recept.

- Frågan om en certifiering aktualiseras nu när olika IT-system börjar kommunicera mer med varandra, till exempel genom e-recept, säger Karina Tellinger.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev