Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fyra regioner utsedda till ”Årets förvillare 2019”

Publicerad: 8 januari 2020, 05:00

Foto: GettyImages

Fyra regioner har utsetts till Årets förvillare 2019 av föreningen Vetenskap och Folkbildning. Detta efter att de spenderat miljontals kronor på pseudovetenskapliga utbildningar.

Ämnen i artikeln:

Region HallandRegion VästernorrlandRegion ÖstergötlandVästra Götalandsregionen

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Föreningen Vetenskap och Folkbildnings, VoF, utmärkelse ”Årets förvillare” går till regionerna i Halland, Östergötland, Västernorrland och Västra Götaland som under 2019 köpt in utbildningar från ett företag som använder sig av Disc-modellen, något Dagens Medicin tidigare rapporterat.

Sammanlagt köpte regionerna utbildningar där AT- och ST-läkare samt sjuksköterskor deltagit under arbetstid för 11 076 113 kronor.

Disc-modellen kallas även fyrfärgsmodellen eller Disa-modellen och går i stora drag ut på att människors personlighetstyper kan delas in i fyra olika färger.

Psykologer, forskare och författare inom beteendevetenskap har kritiserat modellen som de kallat ovetenskaplig och menar har samma trovärdighet som ett horoskop.

”Tyvärr är ovannämnda regioner bara toppen av ett isberg. Mindre nogräknade konsultbolag har under årtionden utnyttjat dåligt utbildade beställare inom den privata och offentliga sfären genom att lura på dem Disc/Disa eller liknande produkter under den falska förespeglingen att de är vetenskapliga. Att privata företag väljer att slösa pengar på pseudovetenskap är tragiskt. Men när man skär hårt i den offentliga sektorn och samtidigt spenderar miljoner på dyra horoskopliknande tester, är det en skandal”, säger VoF:s ordförande Pontus Bäckman i ett pressmeddelande.

Föreningens utmärkelse ”Årets folkbildare 2019” går till Christian Dahlström som i podden Sinnessjukt granskat hur svenska myndigheter använt sig av utbildningar som bygger på disc-modellen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev