Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fyrklövern stäms av Medhelp

Publicerad: 26 september 2013, 14:54

Medhelp stämmer Fyrklövern på 25 miljoner kronor för obetalda tjänster. Men Medhelp får räkna med en genstämning på motsvarade belopp, meddelar chefsjuristen vid Landstinget i Uppsala län.


Under ett och ett halvt år har ambulansdirigeringsföretaget Medhelp och Fyrklövern bråkat om en eventuell ersättning för utförda tjänster från november 2011 till juni 2013, en period då Medhelp ökade bemanningen för att kunna klara av att svara på samtal. I tilläggsavtalet från juni i år kom de båda parterna överens om en framtida ersättning . Men när Medhelp nu stämmer Fyrklövern på 25 miljoner kronor handlar det om de tjänster som utfördes fram till juni.

– Det var inte helt väntat. Jag trodde nog att de skulle förstå sin inte så starka position. Det som kommer att ske nu är att vi genstämmer dem på viten på motsvarande belopp, på åtskilliga miljoner, säger Jens Larsson, chefsjurist på Landstinget i Uppsala län som är en del av Fyrklövern tillsammans med Landstinget Västmanland, Landstinget Sörmland och Region Gotland.

Bråket har sin upprinnelse i tolkningen av det flera år gamla upphandlingsunderlaget. Medhelp anser att Fyrklövern uppgav en volym på ambulansuppdrag och samtal som ”var mycket mindre än den i verkligheten var”, vilket tvingade företaget att fördubbla bemanningen vid Sjukvårdens larmcentral.

Men Fyrklövern håller inte med.

– Vi har försökt lyssna, men nu missförstår de avtalet nästan desperat. Vi har inte köpt ett visst antal samtal. Det vi har köpt är däremot en 24/7-tjänst, och hur många som än ringer så ska de svara. De har dimensionerat fel, säger Jens Larsson.

Dag Carlquist är vd på Medhelp:

– Är vi inte tvungna att lyfta luren? Vi vet ju inte vem som ringer och i vilken nöd personen befinner sig i. Vi var tvungna att ha mer folk eftersom det visade sig vara 360 000 samtal och inte några tusen samtal per ort som det stod i upphandlingsunderlaget, säger han.

Enligt honom är Fyrklövern och Medhelp överens om att inte vara överens om tolkningen av avtalet. Därför vill han nu få ärendet prövat, även om han hellre hade sett en förhandlingslösning.

Det hade Fyrklövern också.

– Av patientsäkerhetsskäl har vi avstått från en juridisk strid på högsta nivå med den leverantör vi använder oss av. Men eftersom Medhelp själva har valt att gå vidare behöver vi inte vara hämmade längre, säger Jens Larsson.

CHRISTOFFER NILSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev