Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fyrverkerier markerade slutet för apoteksmonopolet

Publicerad: 1 juli 2009, 12:01

ALMEDALEN: Det var raketer i luften och dans natten lång. I går firade farmaceuterna att apoteksmonopolet gick i graven.


- Gott nytt farmaceutår! ropade Farmacevtförbundets ordförande Carin Svensson när den sista raketen brunnit ut och jublet steg utanför Visbys ringmurs östra port.

Dagens Medicin hade smugit upp bakom Lennart Axelsson, direktör i förbundet, och den som troligen jobbat och lobbat allra hårdast för att få monopolet på fall.

Mycket raketer. Vackert, men vad kostar det här för medlemmarna egentligen?

- 5 000. Du vet, John Ahlmark, som är kommunikationschef på Saco, har pyroteknik som hobby, så han har gjort dem själv.

Det verkar farligt?

- Nja, det enda kravet var att de tre som skulle skjuta upp dem var nyktra.

Inför raketuppskjutningen var det samling på en pub vid ringmuren. Stämningen var hög och inslaget av glada folkpartister tydligt. Detta kan te sig en smula märkligt eftersom partiet varit tvehågset till hela omregleringen. Enligt uppgift ska partiet bland annat ha drivit kravet på att mer än hälften av apoteken skulle stanna i statlig ägo. Detta har bland annat fått till följd att staten kommer att behålla 150 apotek som först på längre sikt ska överföras till enskilda apoteksentreprenörer.

- Ja, hade inte folkpartisterna gjort som de gjort hade vi snabbare kunnat ha betydligt fler privata apotek. Dessutom är det tveksamt om upplägget är förenligt med EU:s konkurrenslagstiftning, sade Lennart Axelsson.

Men varför har ni inte bjudit Apoteket, var är vd Stefan Carlsson?

- De är bjudna. Men det verkar inte som de kommer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev