Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fysioterapeuter får kalla handen av regeringen

Publicerad: 5 maj 2014, 12:59

Nej, regeringen tar inte bort avgiften för de sjukgymnaster som vill byta yrkestitel till fysioterapeut. Men antalet som kallar sig fysioterapeuter stiger.


Från och med årsskiftet ändrades yrkestiteln sjukgymnast till fysioterapeut, och blev därmed en skyddad yrkestitel som kräver legitimation. Dåvarande Sjukgymnastförbundet, i dag Fysioterapeuterna, jublade efter att ha drivit frågan i åratal.

Lika stor var inte glädjen när det stod klart att den sjukgymnast som vill byta till ny titel måste betala 700 kronor i avgift till Socialstyrelsen i samband med sin ansökan.  Trots idoga försök att ändra detta har fysioterapeuternas fack- och yrkesförbund inte lyckats få något gehör för att slippa avgiften.

Vi har  vänt på alla stenar och gjort allt vi kunnat för att förmå regeringen att upphäva beslutet , skriver förbundet på sin hemsida. Kontakterna med Socialstyrelsen, sjukvårdshuvudmännen och socialdepartementet har inte gett något resultat.

Nu ska ansträngningarna inriktas på att få arbetsgivare inom hälso- och sjukvården att betala avgiften för dem som väljer att ansöka om legitimation som fysioterapeut.

Sedan årsskiftet fram till i dag har 626 personer ansökt om legitimation som fysioterapeut, enligt Socialstyrelsen. I siffran ingår även nyutexaminerade som automatiskt får den nya yrkestiteln.

Relaterat material

Fysioterapeuter vill inte betala

700 kronor för att bli fysioterapeut

Sjukgymnaster vill slippa betalning

Sverige har nu 19 fysioterapeuter

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev