Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fysioterapeuter säger nej till vårdval

Publicerad: 8 september 2014, 10:00

I Värmland ansöker fyra vårdgivare om att gå med i vårdvalet för fysioterapi. Men ingen de 36 fysioterapeuter som jobbar enligt nationella taxan hänger på.


Landstinget i Värmland bestämde i våras att börja med ett vårdval för fysioterapi, det vill säga sjukgymnastik. Fram till i dag har fyra ansökningar kommit in: två från fysioterapeuter som är anställda i landstinget, en från en företagshälsovård och en från landstingets primärvårdsrehabilitering.

Divisionschef Jan Hultbäck hade inte väntat sig någon större uppslutning från de 36 fysioterapeuter som är verksamma enligt nationella taxan.

– I en referensgrupp i projektet framförde deras representant att innehållet i verksamheten skulle bli för reglerad och att det ekonomiska utbytet var sämre i vårdvalet, säger Jan Hultbäck.

Men hade ni inte kunnat lägga in mer pengar för att få in dem i landstingets system?

– Nej, vi har en ekonomisk ram och då hade ersättningen räckt till färre sjukgymnaster, säger Jan Hultbäck, chef för division hälsa, habilitering och rehabilitering.

När Västra Götaland i våras gick ut med ett vårdval för fysioterapi och arbetsterapi möttes regionen också av kalla handen från många privata vårdgivare.

Från landstingens sida finns det starka önskemål att införa vårdval för att kunna reglera verksamheten och öka vårdutbudet. Det finns i dag i hela landet drygt 1 600 fysioterapeuter verksamma enligt nationella taxan.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev