Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fysioterapeuter tar över läkaruppgifter

Publicerad: 12 november 2014, 06:00

LÄROPROCESS Läkaren Clas Fernbrant (t h) blir undersökt av sjukgymnast Anja Hjalte och kursledaren Jan Nowak under en kurs på Falu lasarett.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

När läkare och fysioterapeuter slipar samarbetet blir vården effektivare, jobbet lättare och patienten slipper onödiga besök. På en gemensam kurs får fysio­terapeuter ta över doktorns spruta.


Ämnen i artikeln:

Falu lasarett

Att locka läkare och fysioterapeuter att gå kurs tillsammans fick tidigare klent gensvar. Men nu börjar det lossna.

– Det ligger i tiden att läkare släpper ifrån sig uppgifter till andra professioner, säger Jan Nowak, ortoped och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han är även initiativtagare till konceptet Axelina, som arrangerar uppdragsutbildningar inom axelsjukvård.

Kurserna för läkare och fysio­tera­peuter/sjukgymnaster kan vara steg på vägen för att effektivisera vården, förbättra samarbetet, hitta ett gemen­samt språk och förenkla dia­gnostisering och behandling av patienter med axelskada.

Syftet är också att frigöra läkartid samtidigt som sjukgymnaster/fysio­tera­peuter kompetens­utveck­las. Bland annat tar de över injicering av lokalanestesi inför under­sökningar.

När en injektionskurs hölls i Falun i oktober deltog sju läkare och 17 fysioterapeuter från hela landet.Allmänläkaren Clas Fernbrant från vårdcentralen i Hörby blygdes inte att dra av sig på överkroppen för att ge sjukgymnasten Anja Hjalte – från samma vårdcentral– möjlighet att öva sig att sätta bedövningen i axeln rätt.

– Jag fick ge honom lokalbedövning i båda axlarna. Det var första gången som jag gjorde detta. Att kunna ge lokalanestesi är bra när man ska sätta diagnos. Då kan man utföra vissa tester för att få ett säkrare svar på om det till exempel är frågan om en muskelbristning eller en inflammation i en slemsäck. Att få kompetens och möjlighet att göra detta är något som jag efterfrågat, berättar Anja Hjalte.

Eftersom fysioterapeuter har många patienter med axelproblem så underlättar det att göra diagnostiseringen själv, utan att behöva skicka patienten till läkare. Ett nästa steg är att ge fysioterapeuter möjlighet att skriva remiss direkt till ortoped.

– Då slipper patienten gå via allmänläkaren. Vi sjukgymnaster har hög kompetens och är duktiga på att sätta kliniska diagnoser i axel­leden. Den som har störst nytta av de nya arbetssätten är patienten, säger Anja Hjalte.

Myndigheten för Vårdanalys publicerade i fjol rapporten Ur led är tiden som konstaterade att läkarnas arbetstid kan utnyttjas bättre och att fysioterapeuter är en outnyttjad resurs. Detta är något som orto­peden Jan Nowak håller med om.

– För tio år sedan fanns ett större motstånd från läkare att släppa ifrån sig uppgifter. De yngre har lättare för det och sjukgymnasterna har en hög kompetens och är specialister på rörelseorganen.

Även Anja Hjalte ser fördelar med att omdisponera resurserna. – Men om vi sjukgymnaster tar på oss mer ansvar så bör det förstås synas i lönekuvertet också. Hur det blir med den saken vet jag ännu inte.

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

Falu lasarett

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev