måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fysioterapeuter vädjar till regeringen

Publicerad: 7 mars 2014, 06:00

Nu vänder sig Fysioterapeuterna till regeringen för att slippa betala 700 kronor för att få byta yrkestitel från sjukgymnast till fysioterapeut.


Från och med årsskiftet har alla legitimerade sjukgymnaster möjlighet att ansöka om den nya yrkestiteln fysioterapeut. Den som vill få legitimation som fysioterapeut måste fylla i en blankett som ska skickas till Socialstyrelsen tillsammans med ett personbevis. Dessutom måste en ansökningsavgift på 700 kronor betalas. Det är det senare som har upprört professions- och fackförbundet Fysioterapeuterna.

Fysioterapeuternas ordförande Stefan Jutterdal har tidigare skrivit till Socialstyrelsen och krävt att den som vill omvandla sin legitimation från sjukgymnast till fysioterapeut ska slippa att betala den administrativa avgiften. Nu har Stefan Jutterdal även vänt sig till regeringen. I ett brev till socialminister Göran Hägglund (KD) kräver han att regeringen ska besluta om ett undantag från avgiften för de sökande som tidigare har betalat en ansökningsavgift för sjukgymnastlegitimation.

I brevet till socialministern skriver Stefan Jutterdal att det finns risk att det kan uppstå förvirring för patienterna om det finns två olika yrkestitlar. Därför anser Fysioterapeuterna att det borde ligga i regeringens intresse att påskynda processen att få alla legitimerade sjukgymnaster att byta till den nya yrkestiteln. Stefan Jutterdal avslutar brevet med att begära ett möte med Göran Hägglund eller någon annan representant för socialdepartementet för att få framföra Fysioterapeuternas syn på saken.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev