Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fysioterapeuters arbete registreras inte

Publicerad: 28 maj 2014, 12:51

I majoriteten av de Nationella Kvalitetsregistren saknas information om fysioterapeutiska insatser. Det visar en studie från Fysioterapeuterna.


Studien gick ut på att Nationella Kvalitetsregister skulle granskas ur ett fysioterapeutiskt perspektiv och ta reda på till vilken grad insatserna registreras. Enligt resultaten ökar medvetenheten om vikten av att inkludera fysioterapeutiska insatser, såsom habilitering och rehabilitering, i registren. Men resultaten visar även att majoriteten av registren saknar variabler om vilka fysioterapeutiska insatser patienten har fått tillgång till.

– Rehabilitering är nödvändigt för vårdresultaten, och det är viktigt att insatserna registreras och utvärderas. Annars finns risken att vårdresultaten tolkas fel, säger Birgit Rösblad, FoU-chef hos Fysioterapeuterna och den som har ansvarat för granskningen.

Det finns flera olika anledningar till varför rehabilitering registreras till så liten del, tror Birgit Rösblad. En anledning är troligen traditionen runt registren, som initierades av läkare och till en början framför allt användes för att registrera olika proteser och operationstekniker. En annan anledning kan vara att det är svårare att beskriva innehållet i rehabilitering än strikt medicinska insatser.

Bra exempel ur registren som Birgit Rösblad lyfter fram är bland andra registren över hjärtvård och reumatologi. Till exempel har hjärtregistret SEPHIA registrerat det sjukdomsförebyggande programmet Fysisk träning och fysisk aktivitet.

Däremot innehåller registren under kategorin cancer inga variabler som har att göra med fysioterapi eller rehabilitering. Detta trots att rehabilitering är viktigt för hälsan och livskvaliteten hos personer som drabbats av cancer, enligt studien.

– Många lever i dag länge med cancer, och rehabilitering är en viktig insats och skulle behöva registreras, säger Birgit Rösblad.

Även en majoritet av registren som kategoriseras som Rörelseorganen registrerar inte rehabilitering, trots att det i många fall är avgörande för behandlingsresultaten, enligt Birgit Rösblad.

Fysioterapeuterna ser studien, som finansierades av SKL, som startskottet för ett förbättringsarbete som förbundet planerar att genomföra. Förbundet hoppas på att även det arbetet kommer finansieras av SKL.

– Förbättringsarbetet kommer att gå ut på att Fysioterapeuterna ska öka sitt engagemang när det kommer till de Nationella Kvalitetsregistren, och arbete pågår med att formulera hur vi på bästa sätt ska gå vidare i detta arbete, säger Birgit Rösblad.

Läs studien här:

Förstudie: Fysioterapeuters arbete mäts inte

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev