fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fysisk aktivitet bra för ungas psyke

Publicerad: 10 oktober 2012, 06:03

Gymnasieflickor som tränar regelbundet har högre självkänsla än de som inte tränar.


Ett forskningsprojekt visar att gymnasieflickor i invandrartäta områden som instruerats att träna regelbundet under sex månader inte bara fick högre syreupptagningsförmåga än innan. De fick dessutom en bättre upplevelse av sin egen kropp. De positiva hälsoeffekterna höll fortfarande i sig ett år senare.

– Eftersom fysisk aktivitet är en förutsättning för en god hälsa är det viktigt att den här gruppen håller i gång.  Om man aktiverar ungdomar redan i unga år är det också lättare att ta upp den fysiska aktiviteten när de blir äldre, säger Marie Alricson, professor i idrottsvetenskap och ansvarig för projektet vid Mittuniversitetet.

Bakgrunden till projektet är en kartläggning som hon gjort i Sverige, Australien och Norge där fysiska aktivitetsvanor bland gymnasieungdomar undersökts. Den visade bland annat att 72 procent av de svenska tjejerna som hade invandrarbakgrund inte tränade. Samma siffra bland tjejer med svensk bakgrund var 44 procent.  Därför fick forskningsprojektet ta plats just i invandrartäta områden.

– Det är svårt att säga varför tjejerna i invandrargruppen tränar mindre. Det kan ha kulturella inslag, säger Marie Alricson.

KARIN ANDER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev