söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gällivare toppar årets AT-ranking

Publicerad: 6 september 2013, 05:00

Landets AT-läkare hyllar Gällivare sjukhus och dissar Lund. Årets AT-ranking avslöjar också att sexism och fördomar präglar svensk sjukvård.

Ämnen i artikeln:

AT-läkareGällivare sjukhusNorrbottens läns landsting

I den färska betygssättning av sjukhusen, som årligen görs av läkare under allmäntjänstgöring – AT – får Gällivare sjukhus toppomdömen medan det stora universitetssjukhuset i Skåne får bottenbetyg.

Bakom rankingen står Sveriges yngre läkareförening, Sylf, som frågat 1218 AT-läkare om arbets- och utbildningsförhållanden.

De senaste två åren har Västerviks sjukhus varit det som fått bäst omdömen. I år har sjukhuset puttats ner till plats 15.

Sylf-ordföranden Emma Spak trodde sig förra året se en ljusning när det gällde hur snabbt färdigexaminerade läkare får sina AT-platser. Då var väntetiden i snitt 8,7 månader. Nu, 2013, är den 9,1 månader.

– Vi hade hoppats att förra årets förkortning av väntetiden var starten på en trend och att vi äntligen skulle få bukt med problemet. Det är lite ledsamt att vi är tillbaka på samma siffra som för två år sedan, säger hon.

Men skillnaderna är stora. Till Norrbottens läns landsting är väntetiden bara tre månader. Den som önskar AT-plats i Stockholm får vänta 16,6 månader.

Enligt svaren i AT-rankingen har var tionde AT-läkare upplevt sig diskriminerad på grund av sin ålder och en av fyra kvinnliga AT-läkare har upplevt sig diskriminerade på grund av sitt kön. AT-läkare har även berättat om hur de diskriminerats på grund av sexuell läggning eller trosuppfattning.

– Det är illa. Det här är en fråga som vi började titta på förra året och som vi ska arbeta mer aktivt med framöver. Det är ett jätteproblem om man inte känner sig trygg på sin arbetsplats, säger Emma Spak.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev