Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gamla influensaprover kan testas för covid-19

Publicerad: 17 mars 2020, 10:50

Foto: Getty Images

Under influensasäsongen skickas ett antal prover till Folkhälsomyndigheten för särskild analys. Dessa testas nu även för covid-19 och kan analyseras bakåt i tiden. Men det görs inte än.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndigheten

– I nuläget har vi endast planerat att analysera prospektivt. Om vi i senare skede önskar analysera retrospektivt är det möjligt – prov finns sparade, säger Karin Tegmark-Wisell, chef för Folkhälsomyndighetens avdelning för mikrobiologi.

Varför analyserar ni inte de proverna redan nu?
– Det är en stor mängd prov att analysera. Vi prioriterar att få en uppfattning om den aktuella situationen.

De prover det handlar om är den frivilliga så kallade sentinelövervakningen. Nära 90 laboratorier runt om i landet skickar in prover från öppenvården tagna på misstänkta influensafall. Analyserna av dem ska ge en bild av influensans utbredning, vilka influensastammar som cirkulerar och hur effektivt säsongens vaccin är.

Men den stora mängden prover som analyseras för det nya coronaviruset tas förstås på annat sätt. Dessa analyseras nu på laboratorier på ett antal platser i Sverige, men skickas dessutom till Folkhälsomyndigheten för en helgenomsekvensering. På så vis kan genetiska förändringar upptäckas och förhoppningen är att avslöja mer om vilka vägar smittan har tagit till Sverige.

De fall som har hittats och där smittvägen är okänd gör att Folkhälsomyndigheten tror att viruset kan ha funnits något längre i Sverige än vad man tidigare trott.

– Sannolikt har vi inte förstått omfattningen av de milda infektionerna än. Samtidigt verkar det gå ganska fort för viruset att etablera sig i samhället och det är inte troligt att det har funnits så väldigt länge, säger Karin Tegmark-Wisell.

I ett antal dagar har nu fall med koppling till ett växande antal europeiska länder hittats och Karin Tegmark-Wisell tror att smittan har smugit sig hit från andra håll, medan fokus på provtagning har legat på resande från utpekade riskområden. Hon försvarar ändå Folkhälsomyndighetens strategi att fram tills för någon vecka sedan fokusera så pass mycket på fall från bland annat Italien.

– Det finns ingen anledning att tro att det inte är därifrån som vi har haft det största inflödet, med tanke på utvecklingen i Italien och det stora resandet dit, säger hon.

Enligt Karin Tegmark-Wisell analyseras normalt mellan 200 och 435 sentinelprover per vecka, beroende på hur många som skickas in. De veckorapporter som Dagens Medicin gått igenom för i år visar dock på att betydligt färre prover har kommit. Det minskar sannolikheten för att hitta tidiga fall av covid-19 i gammalt provmaterial. Hittills är bara analyserna för prover för vecka 10 klara. Av 42 inskickade prover var ett prov positivt för covid-19.

Sentinelprovtagningen är planerad att pågå till vecka 20, men kan eventuellt förlängas över sommaren.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev