tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gamla KI-rektorer vägrar lämna Nobelförsamlingen

Publicerad: 24 maj 2017, 05:54

Anders Hamsten och Harriet Wallberg. Foto: Melker Dahlstrand, Joel Marklund/Bildbyrån

De båda före detta rektorerna för Karolinska institutet Anders Hamsten och Harriet Wallberg är fortfarande kvar i Nobelförsamlingen. Detta trots att församlingen vid flera tillfällen uppmanat dem att avgå.

Ämnen i artikeln:

Anders HamstenHarriet WallbergKarolinska institutetPaolo Macchiarini

Det uppger församlingens sekreterare, Thomas Perlmann, för TT.

”Hon (Harriet Wallberg) har uppgivit till oss att hon inte anser sig ha gjort några fel och därför inte tänker avgå från Nobelförsamlingen. Han (Anders Hamsten) har inte gett någon tydlig förklaring”, skriver Thomas Perlmann i ett mejl.

Det var i kölvattnet av den så kallade Macchiarini-affären som de båda före detta rektorerna för Karolinska institutet fick hård kritik. Harriet Wallberg för sin roll i rekryteringen av skandalkirurgen och Anders Hamsten för sin ovilja att gå till botten med fuskanklagelserna mot densamme.

Skandalen resulterade i att Anders Hamsten avgick som rektor och att Harriet Wallberg förlorade sin tjänst som universitetskansler.

I september förra året, när Sten Heckschers utredning om Macchiarini-affären presenterades, uppmanades de att även avgå från Nobelförsamlingen, som utser Nobelpristagare i fysiologi eller medicin. Enligt stiftelsens stadgar går det nämligen inte att avskilja dem med tvång, men varken Hamsten eller Wallberg har lämnat sina poster i församlingen.

I januari JO-anmälde Harriet Wallberg Karolinska institutet samt Sten Heckscher, eftersom hon ansåg att det fanns allvarliga sakfel i utredningen.

– Jag misstänker att hon känner sig orättvist behandlad, säger Thomas Perlmann.

Både Anders Hamsten och Harriet Wallberg framlever numera sina yrkesmässiga dagar på den så kallade elefantkyrkogården på regeringskansliet.

TT har utan att lyckas sökt dem båda för en kommentar.

Flera misstag

Det är inte Karolinska institutet som utser vem eller vilka som ska få Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Det gör Nobelförsamlingen, men församlingens medlemmar är alla aktiva som professorer vid Karolinska institutet.
Enligt stadgarna kan Nobelförsamlingen inte avskilja medlemmar, bara uppmana dem att avgå. Hittills har församlingen uppmanat de före detta rektorerna Harriet Wallberg och Anders Hamsten att avgå på grund av affären.
Skandalens epicentrum består av de operationer på Karolinska universitetssjukhuset då kirurgen Paolo Macchiarini tilläts experimentera med syntetiska luftstrupar på tre svårt sjuka patienter som alla är döda idag.
Två rapporter visade att både Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset begick ett flertal grova misstag i hanteringen av ärendet, inte minst när Paolo Macchiarini rekryterades.

JOHAN NILSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev