Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gamla operationssalar måste renoveras för miljarder

Publicerad: 15 augusti 2007, 11:38

Operationsavdelningarna på de flesta av Stockholms läns landstings sjukhus är för gamla. Ombyggnationer och moderniseringar beräknas kosta över 3 miljarder kronor.


Vid en inventering som Stockholms läns landsting genomfört har det visat sig att många av operationsavdelningarna på landstingets sjukhus har stora brister. Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus har alla föråldrade operationssalar, skriver Dagens Nyheter.

Salarna är bland annat för små för dagens krav på teknisk utrustning och hygien.

– Det sker en snabb utveckling inom sjukvården. Vi får nya operationsmetoder och helt ny teknik och det ställer nya krav, säger Bo Brismar, handläggare på landstingsstyrelsen, till tidningen.

De investeringar som kommer att krävas, och som bland annat innefattar helt nya byggnader i Huddinge och på Södersjukhuset, kommer enligt dagens beräkningar att gå på 3,2 miljarder kronor.

På Södersjukhuset, som är äldst och också först bör åtgärdas enligt landstinget, kommer renoveringarna att kosta runt 800 miljoner kronor. Modernisering och ombyggnationer på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge beräknas att kosta 1,9 miljarder.

Moderniseringarna ska genomföras i etapper. Hur och när de kommer att genomföras ska landstinget ta ställning till när de politiska besluten väl fattats, något som beräknas ske i början av 2008.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev