Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gängkrig i Göteborg belastar Sahlgrenskas akutmottagningar

Publicerad: 13 oktober 2008, 13:37

Gängkriget i Göteborg har nått Sahlgrenska universitetssjukhuset. Under det senaste året har antalet skott- och knivskadade som kommit in till akutmottagningarna ökat dramatiskt.


Under de senaste åren har ett gängkrig blossat upp i Göteborg. När medlemmarna i de olika fraktionerna skjuter eller knivhugger varandra förs offren till Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Utvecklingen syns tydligt i statistiken över knivskadade som kommit in till akutmottagningarna. Under 2007 var det 52 stycken på hela året. I år kom det in 53 stycken bara under första halvåret.

Utvecklingen när det gäller skottskador är ännu tydligare. Under förra året kom bara en person som skjutits in till sjukhusets akutmottagningar. I år var det 14 stycken under första halvåret.

- De här fallen tränger undan vanliga akutpatienter. Det är inte så att folk ligger och avlider, men de får vänta längre. Anhöriga som kommer med tar också resurser i form av tid och personal, säger Sahlgrenska universitetssjukhusets kommunikationschef Göran Ekstedt.

Gängmedlemmar som följer med offren till sjukhuset skapar också problem. Några gånger har det hänt att personer har börjat skjuta inne på akutmottagningarna.

Göran Ekstedt vill inte gå in på några detaljer men säger att sjukhuset har vidtagit åtgärder för att kunna hantera den nya situationen.

- Vi har rigorösa säkerhetsrutiner som alla på akutmottagningarna känner till. Det skapar en trygghet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev