Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Går inte att dra tydlig gräns mellan akut och planerad sjukvård”

Publicerad: 18 oktober 2013, 09:22

Läkare vid Norra Älvsborgs sjukhus har kontaktat NU-sjukvårdens styrelse. De är kritiska till att sjukhuset ska inriktas mer mot akut vård och att Uddevalla sjukhus ska inriktas mer mot planerad vård.


Norra Älvsborgs sjukhus, NÄL, i Trollhättan ska inriktas mer mot akutsjukvård och sjukhuset i Uddevalla ska inriktas mer mot planerad sjukvård, enligt en utvecklingsplan som väntas antas nästa vecka. Läkare på anestesi- och intensivvårdsavdelningen kritiska till planen, skriver TTELA.

– Vi har väldigt olika bilder av hur det ska se ut i framtiden. Vi anser att det inte går att dra tydliga gränser mellan planerad och akut sjukvård, säger Örjan Lennander, överläkare och läkarchef på NÄL till tidningen.

– Ett planerat ingrepp kräver mycket övriga sjukvårdsresurser och det kan uppstå situationer som inte går att förutse. En patient som skall opereras och få en ny höftled kan samtidigt ha en svår hjärtsjukdom som kräver speciellt omhändertagande till exempel tillgång till avancerad hjärtsjukvård, eller annan specialistsjukvård.

Samtliga läkare på anestesi- och intensivvårdsavdelningen har skrivit under ett brev till styrelsen för NU-sjukvården där de är kritiska till omgörningen och påpekar att deras tidigare varningar inte har uppmärksammats.

Carina Åström (S), ordförande i NU-sjukvårdens styrelse uppger att synpunkterna har beaktats.

– Vi har läst och tagit del av alla synpunkter. Men det här är ett långsiktigt arbete som sträcker sig cirka 8-10 år fram i tiden, och vi kommer att fortsätta att jobba med frågor gällande kompetens och riskanalys under genomförandet av planen.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News