Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gävleborg går vidare med drogtester på personal

Publicerad: 25 februari 2016, 09:36

Regionen har fattat beslut om slumpvisa tester som ska inledas i höst, uppger Arbetarbladet.


Planer på att slumpvis alkoholtesta och drogtesta sin personal har Region Gävleborg haft i ett par år. Men Datainspektionen har satt käppar i hjulet.

Gävle sjukhus har haft problem med narkotikaklassade läkemedel som försvunnit vilket redan tidigare lett till drogtester. Men de slumpvisa testerna ska i stället handla om ett generellt preventivt arbete, enligt HR-chefen Karin Rystedt, med anledning av att tio procent av befolkningen i stort uppskattas ha en riskabel alkoholkonsumtion.

– Mot bakgrund av att vi vet att våra medarbetare utgör ett tvärsnitt av befolkningen, och det faktum att det finns narkotikaklassade preparat på våra arbetsplatser, ser vi att det finns goda skäl att verkligen ligga i framkant, säger Karin Rystedt till Arbetarbladet.

Datainspektionen ansåg i ett tidigare skede att det saknades lagligt stöd för det sätt som personuppgifterna var tänkta att behandlas på. Myndigheten har också inlett ett tillsynsärende av regionen med anledning av tidigare drogtester.

Nu ska regionen ha ett samråd med Datainspektionen under våren för att behandla personuppgifter på ett korrekt sätt.

En fjärdedel av personalen ska enligt planen testas, främst hälso- och sjukvårdspersonal eftersom en förbättrad patientsäkerhet är ett av målen. Från fackligt håll finns krav på att även chefer ska omfattas.

Relaterat material

Datainspektionen kräver svar om drogtester

Storskaliga drogtester i Gävle

Gävle sjukhus vill drogtesta personalen

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev