Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gävleborg gör personalneddragningar - utan uppsägningar

Publicerad: 16 mars 2005, 15:25

Landstinget Gävleborg har ökat antalet årsarbetare med ett hundratal det senaste året. Nu ska antalet årsarbetare minskas, men det är inte aktuellt med några uppsägningar.


För att få en ekonomi i balans ska Landstinget Gävleborg minska sina kostnader med 220 miljoner kronor före slutet av 2006. Hälften ska sparas in genom att dra ned på personalen, men det ska ske utan uppsägningar. Däremot kommer inte vakanser att tillsättas eller vikariat att förlängas. Övertidsarbete ska också begränsas.

- Övertid, vikariat, pensionsavgångar, allt detta har en sparpotential på 380 miljoner kronor. Så långt ska vi inte gå, men det borde gå att minska personalkostnaderna med 115 miljoner kronor utan att behöva göra smärtsamma förändringar i verksamheterna, säger Christer Lindman, produktionsdirektör vid Landstinget Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Antalet årsarbetare har ökat med ett hundratal, från 7 769 år 2002 till 7 869 år 2004. Samtidigt har runt 1 000 medarbetare ökat sin tjänstgöringsgrad, vilket gör att Christer Lindman anser att det finns utrymme att dra ned på personal.

- Vi har fler årsarbetare än många andra landsting så här finns en möjlighet att minska kostnaderna utan att det går ut över vården, säger han.

Totalt räknar landstinget med att minska antalet årsarbetare med runt 300.

Jessica Nordin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev