Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

GD: ”Jag kan bara jobba framåt”

Publicerad: 2 mars 2016, 06:00

Catarina Andersson Forsman är Läkemedelsverkets generaldirektör.

Foto: Fredrik Persson

Efter över ett år som sjukskriven är Catarina Andersson Forsman tillbaka på jobbet som generaldirektör för Läkemedelsverket.


Första arbetsdagen var i går, den 1 mars. Och någon mjuk inskolning var det inte tal om.

– Jag har haft möten, läst papper och sysslat med planeringar inför framtiden, inför insynsråd nästa vecka och sådana saker. Det är väldigt mycket som ligger som jag måste ta itu med och sätta mig in i, summerar Catarina Andersson Forsman första dagen tillbaka på jobbet.

Läkemedelsverket har under hennes frånvaro tampats med interna konflikter, anställda som har sagt upp sig och ökad sjukfrånvaro. Det som har varit är historia nu, enligt generaldirektören.

– Jag kan bara jobba framåt. Jag sade innan jag blev sjuk att jag står för transparens, tillit och vill jobba för stabilitet – och det fortsätter jag att säga. Det är något som jag har försökt att verka för på alla mina tidigare arbetsplatser, säger Catarina Andersson Forsman och fortsätter:

– Det vill jag verka för här så att vi får en attraktiv arbetsmiljö och blir ett läkemedelsverk som möter alla krav som omvärlden ställer på oss.

Fokus ligger på att se till att myndigheten levererar de regeringsuppdrag som finns i pipeline, som till exempel apotekstillsyn. Kompetensutveckling är också en central fråga i Catarina Andersson Forsmans värld.

– Det viktigaste som jag ser det är att strategiskt jobba med kompetensfrågor så att vi utifrån vår långsiktiga plan har rätt kompetens. Att vi har kompetensutveckling, att vi rekryterar och att vi jobbar med att bli en attraktiv arbetsplats så att vi får de människor som vi behöver för att kunna lösa vårt kärnuppdrag på bästa sätt, säger hon.

Docent vid KI

Catarina Andersson Forsman är bland annat läkare, har en doktorsexamen i medicinsk vetenskap och är docent vid Karolinska institutet. Hon tillträde som generaldirektör på Läkemedelsverket den 1 oktober 2014 och sjukskrevs i januari 2015. Innan Läkemedelverket var Catarina Andersson Forsman hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholms läns landsting. Hon har även en facklig karriär bakom sig, bland annat som ordförande i Sveriges Yngre Läkares Förening, 2:e vice ordförande och vd för Sveriges Läkarförbund.
Källa: Läkemedelsverket

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev