Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Ge apotekare mandat att göra sådant som vi har kompetens för”

Publicerad: 18 mars 2015, 15:02

Johan Olofsson.

Foto: Charlotta Kjellberg

Apotekare bör få större mandat att hantera läkares förskrivningsmissar, anser Din Apotekares vd Johan Olofsson i en intervju med Dagens Apotek.
– Det är dags att samhället ser apotekare som en resurs i sjukvården, säger han.


Företaget Din Apotekare, med två apotek i Stockholm har fem anställda som samtliga är apotekare.

– Kunderna ska träffa en apotekare varje gång och det ska helst vara samma. Jag kan mina kunders namn och de kan mitt, säger Johan Olofsson, apotekare och vd för företaget.

Han betonar att det ingår i Din Apotekares koncept att lära känna kunderna för att få en helhetsbild av vilka läkemedel de köper både i öppenvården och på recept och vilka särskilda behov de har.

Johan Olofsson grundade Din Apotekare tillsammans med Robert Svanström i samband med omregleringen. Sedan Robert Svanström 2013 gick in som chefsfarmaceut i Sveriges Apoteksförening driver Johan Olofsson företaget själv.

När Dagens Apotek nyligen har intervjuat andra vd:ar inom branschen har de lyft fram betydelsen av handelsmarginalen som just nu utreds av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Johan Olofsson anser också han att den är viktig, men han framhåller att synen på apoteken är det mest betydelsefulla.

– Det finns en tendens till att apoteken blir mer och mer av utlämningsstationer, säger han.

Han anser att det finns mycket mer som farmaceuter skulle kunna göra på apoteken än vad som sker i dag. I dag finns endast två val för farmaceuten som kan påverka vilket läkemedel kunden får: Lämna ut periodens vara eller sätta ett apotekskryss så att det läkemedel som läkaren förskrev lämnas ut.

– Inte sällan blir det förskrivningstekniska fel som går emot förskrivarens egentliga ambition. Vi farmaceuter är de som kan regelverken för förskrivning bäst och kan bidra genom att rätta till när det blivit fel.

Han ger flera exempel på när farmaceuter först måste stämma av med läkare, fast det vore enkel för honom eller henne att åtgärda felet direkt.

– Vi kan inte byta även om vi vet att kunden är allergisk mot ett innehållsämne och det finns andra läkemedel inom samma utbytbarhetsgrupp som saknar ämnet. I de fallen ska vi först kontrollera med läkaren. Kunden kan då få vänta på sitt läkemedel allt från en dag till en vecka innan vi har fått tag på läkaren.

Ett annat exempel är om läkaren har förskrivit en och en halv tablett dagligen av ett läkemedel som saknar skåra. Inte heller då kan farmaceuten byta till ett likvärdigt läkemedel med en skåra för att det ska gå att dela.

– Jag tror att man måste börja med att ge oss mandat för att göra sådant som vi har kompetens för. Då kommer fler duktiga farmaceuter vilja arbeta på apotek och vi kan minska lidandet för patienter och spara pengar till samhället.

– På våra apotek har jag bara anställt apotekare, vilket innebär att alla vi som arbetar här har fem års utbildning om läkemedel. Då blir det extra tydligt att vi har kompetens som vi skulle kunna använda i stället för att jaga läkare som redan är överbelastade.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev