Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ge klinisk forskning en dag

Publicerad: 27 maj 2009, 08:13

Ge klinisk forskning en dag

SEMINARIUM Det är inte brist på goda idéer som gör livet svårt för den kliniska forskningen i Sverige. Den 13 oktober bjuder Dagens Medicin in till ett heldagsseminarium som går på djupet med problemens orsaker och lösningar.


Seminariet Recept för klinisk forskning – förutsättningar för innovation och framgång arrangeras i samarbete med Delegationen för samverkan inom den kliniska forskningen och IFL, Institutet för företagsledning, vid Handelshögskolan i Stockholm. Seminariet hålls i Stockholm, i Pelarsalen på City conference center, Norra latin.

– Vi vet att det inte är det medicinska innehållet i klinisk forskning som är det stora problemet, utan bristen på system och arbetssätt för att skapa värde av den kunskap som finns där ute, säger Hans Winberg, ansvarig för den akademiska tanke­smedjan Leading Health Care på IFL och den som tagit fram programmet tillsammans med Ebba Sjögren, ekonomie doktor på Handelshögskolan.

De har bjudit in några av Sveriges ledande forskare inom innovationsprocesser och innovationssystem, som professor Claes-Fredrik Helgesson, Linköpings universitet, och ekonomie doktor Anders Richtnér, Handelshögskolan i Stockholm.

– Det finns i dag god kunskap om hur organisationers styrning och struktur direkt kan motverka att innovationer sprids, till exempel genom att hålla utvecklingsarbete och klinisk vardag åtskilda, fortsätter Hans Winberg.

– Vår utgångspunkt är att värde i hälso- och sjukvården inte skapas av enskilda individer, eller i organisationer som är avgränsade från sin omvärld, säger Handelshögskolans Ebba Sjögren.

Under dagen får åhörarna ta del av konkreta exempel på lyckade kliniska forskningsprojekt.
De får även själva delta i öppna diskussioner om vad som krävs för att etablera värdeskapande samarbeten mellan sjukvård och forskning.

– Vi har identifierat fyra problem som hindrar samverkan inom klinisk forskning, säger Nina Rehnqvist, ordförande i Delegationen för samverkan inom den kliniska forskningen.

De fyra problemområden som Nina Rehnqvist syftar på är:

■ Attityder
   ■ Incitament
   ■ Kortsiktighet
   ■ Målkonflikter

– Min förhoppning är att seminariet kan förmedla erfarenheter om hur dessa problem kan angripas och lösas, säger hon.

Relaterat material

Recept för klinisk forskning - förutsättningar för innovation och framgång

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev