Nyheter
Gemensam faktor bakom hjärtinfarkt, reumatism och MS
Publicerad: 8 april 2005, 11:23
Svenska forskare har upptäckt en gemensam genetisk faktor bakom hjärtinfarkt, reumatism och multipel skleros. Fyndet publiceras inom kort i tidskriften Nature Genetics.
Personer som har en speciell variant av genen MHC2TA har en betydligt ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, reumatoid artrit eller multipel skleros.
- Människor med den aktuella genvarianten har en relativ riskökning på mellan 20 till 40 procent att drabbas av någon av dessa sjukdomar, säger Maria Swanberg, doktorand vid centrum för molekylär medicin, CMM, Karolinska institutet i Solna.
Enligt forskarna är så många som var femte eller var fjärde svensk, bärare av den aktuella genförändringen.
Genen styr produktionen av MHC klass 2-proteiner. Det är så kallade antigenpresenterande molekyler som har till uppgift att presentera antigener för immunförsvarets T-celler, celler som har en central betydelse för hur kroppens immunförsvar ska reagera vid en eventuell inflammation. MHC kallas även för HLA, human leukocyt-antigen grupp A, eller transplantationsantigener.
Människor som har genförändringen uttrycker för lite antigenpresenterande molekyler, vilket påverkar risken att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, reumatoid artrit eller multipel skleros. De två senare är autoimmuna sjukdomar, där kroppens eget immunförsvar har en central roll för sjukdomsprocessen. På senare tid har forskarna även börjat misstänka att immunförsvaret har stor betydelse för uppkomsten av hjärt-kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt.
- Vår teori är att den här genförändringen leder till att kroppen blir för dålig på att aktivera ett skyddande immunsvar. Sambandet var starkast mellan genvarianten och risken för hjärt-kärlsjukdom, sedan reumatism och svagast för MS, säger Tomas Olsson, professor vid enheten för neuroimmunologi vid CMM.
Enligt forskarna är detta första gången som tre så stora folksjukdomar kan kopplas till en gemensam genetisk faktor.
- Detta är bara en bit i ett mycket komplicerat pussel av olika miljöfaktorer och genetiska faktorer, som påverkar uppkomsten av dessa sjukdomar. Men vi tycker att det är en både intressant och viktig upptäckt att vi nu för första gången har hittat en gemensam genetisk faktor bakom dessa tre olika sjukdomsgrupper. Bara vården av våra MS-sjuka kostar samhället runt 5 miljarder kronor per år, säger Tomas Olsson.
Enligt forskarna sätter upptäckten den blodfettsänkande läkemedelsgruppen statiner i ett nytt ljus. Sedan tidigare vet man nämligen att statiner kan påverka uttrycket av MHC2TA. Vissa statiner tycks öka uttrycket, medan andra hämmar genens aktivitet.
- Man skulle kunna tänka sig att vissa statiner skulle kunna påverka sjukdomsförloppet vid reumatism eller multipel skleros. Det pågår faktiskt sådana försök, även om resultaten hittills har varit klena. Men än så länge vet vi för lite vilka statiner som skulle kunna ha bäst effekt, säger Tomas Olsson.