Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Gemensam mottagning i Lund hjälper män fatta svåra beslut

Publicerad: 8 juni 2007, 09:15

På Universitetssjukhuset i Lund träffar patienter med prostatacancer samtidigt både en urolog och en onkolog. Den multidisciplinära mottagningen ger patienten större möjlighet att bedöma sin situation och behandlingsalternativen ur olika perspektiv.


Den 68-årige mannen är bekymrad. Sedan flera år har hans PSA varit förhöjt, och efter den senaste biopsin fick han diagnosen prostatacancer. Beskedet var väntat. Hans far avled i sjukdomen innan han blev 70 år och hans äldre bror är också drabbad. Mannen har insett att han måste behandlas, men känner sig osäker på vilken metod som passar honom bäst. Därför har han tillsammans med sin hustru rest från norra Skåne till Universitetssjukhuset i Lund.

– Min läkare kunde erbjuda operation, men jag tyckte att det var överbehandling och då kom vi fram till att jag skulle komma till denna mottagning för att diskutera alternativen, berättar han.

Mottagningen är sannolikt unik. Det tror åtminstone Ola Bratt, docent och överläkare vid urologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund. Han har under flera år velat starta en gemensam så kallad second opinionmottagning där patienterna får träffa både en urolog och en onkolog vid samma tillfälle.

– Det finns mycket att vinna för patienten som samtidigt kan få svar på sina frågor från två specialister med praktisk erfarenhet av de olika behandlingsmetoderna, säger Ola Bratt.
Verksamheten startade i april i år och varannan måndag har mottagningen öppet. Den reserverade tiden för varje patient är 40 minuter.

Prostatacancer är en sjukdom som ofta ställer patienterna inför flera svåra val. Ska de avvakta utvecklingen eller välja behandling? Och ska de välja operation eller strålning?

Det finns inga givna svar på frågorna och många patienter vill därför få sin situation bedömd av både en urolog och en onkolog. Sedan 1999 har patienter med prostatacancer som står inför valet mellan operation och strålbehandling också laglig rätt till denna så kallade second opinion. Men en enkätundersökning som publicerades i början av maj visar att endast var fjärde patient erbjuds denna möjlighet.

Undersökningen, som gjorts av Cancerfonden i samarbete med Prostatacancerförbundet, bygger på svar från 2 400 män med prostatacancer och visar också att de regionala skillnaderna är stora. I Stockholm erbjuds exempelvis 35 procent av männen second opinion medan motsvarande siffra för Kalmar är 14 procent.

Men även efter en andra bedömning kan patienterna känna sig osäkra. Enligt Ola Bratt visar statistik från olika telefonrådgivningscentraler för cancerpatienter att många av samtalen kommer från män med prostatacancer som känner sig rådvilla efter att ha diskuterat sin situation med först en onkolog och sedan en urolog.

Lösningen kan vara en gemensam mottagning. I Socialstyrelsens nya riktlinjer för behandling av prostatacancer betonas också fördelarna med en multidisciplinär second opinion. Patienterna känner exempelvis större trygghet då olika specialister samarbetar kring behandlingen.
Vid den här dagens mottagning samarbetar Ola Bratt med René Blom, 2överläkare vid onkologiska kliniken. Även han ser ett stort behov av mottagningen.

– Ofta har patienterna fått väldigt bra information hemifrån om de olika behandlingsalternativen. Men de känner sig ändå rådvilla och jag tror att det är bra att de patienter som önskar second opinion får möjlighet till detta så att de känner sig trygga med den behandling de erbjuds, säger René Blom.

Den 68-årige mannen har förberett sig noga inför besöket och svaren från de båda läkarna leder till en diskussion om för- och nackdelar med olika behandlingsalternativ. De enas om att patienten är lämplig för brachyterapi, där små radioaktiva jodkorn implanteras i prostatakörteln som utsätts för kontinuerlig strålning under några månader.

– Men körteln svullnar och du kan få problem med vattenkastning i upp till ett år efter behandlingen, säger René Blom.

Efter samtalet och en avslutande undersökning av prostatan är besöket klart.

– Det känns bra att träffa läkare från båda specialiteterna eftersom de kan komplettera varandras svar, säger mannen, som kommer att behandlas efter sommaren.

Set Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev