Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Gen bakom autism identifierad

Publicerad: 19 Februari 2007, 12:01

En stor undersökning av nära 1 200 familjer pekar ut en specifik gen som kan ligga bakom autism. Upptäckten ger ytterligare stöd för teorin att hjärnans glutamatsystem är inblandat vid uppkomsten av autism.


I undersökningen ingår 1 168 familjer, där minst två barn har autism. En genomgång av genetiskt material från dessa familjer har ringat in en specifik gen, neurexin 1, som en trolig kandidat till uppkomsten av autism.

Dessutom har ytterligare en gen beskrivits. Forskarna tror att den sitter på ett specifikt avsnitt av kromosom 11. Misstanken är att små avvikelser eller variationer på dessa gener kan öka risken för att drabbas av autism.

Det som är känt sedan tidigare är att neurexin 1 är involverat när signalsubstansen glutamat frigörs i hjärnan. Även det område på kromosom 11, där forskare nu letar efter ännu en gen som tros vara viktig för uppkomsten av autism, är knutet till hjärnans glutamatsystem.

Glutamat spelar bland annat en viktig roll när det gäller att skapa kommunikationsvägar mellan celler vid hjärnans tidiga utveckling. Den nya studien ger forskarna stöd för teorin att något som går fel i denna känsliga process kan vara en förklaring till uppkomsten av autism.

Forskare tror att fem eller sex gener är mest relevanta för uppkomsten av autism, men ända upp mot 30 gener kan vara inblandade.

Studien är gjord inom ramen för det så kallade Autism Genome Project, där över 120 forskare från 19 länder, bland andra Sverige, ingår. Studien är publicerad i tidskriften Nature Genetics och är delvis finansierad av National Institutes of Health.

Nature Genetics

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev