Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Gen som ökar risk för astma upptäckt

Publicerad: 5 Juli 2007, 12:17

Ett internationellt forskarlag har identifierat en gen som kraftigt ökar risken att utveckla astma i barndomen. Resultaten presenteras i förhand på Natures hemsida.


Barn som bär på en aktivare variant av genen har en 60-70 procent ökad risk att drabbas av astma, jämfört med dem som inte har denna genvariant i sitt genom. Enligt artikelförfattarna utgör fyndet den starkaste genetiska kopplingen till barnastma som påvisats hittills.

Studien inkluderar över 2000 barn och är utförd av forskare i USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. De har jämfört den genetiska uppsättningen hos 994 astmatiska barn och 1243 icke-astmatiska barn, för att hitta de gener som specifikt är kopplade till risken att utveckla astma. För att utesluta olika miljömässiga faktorer som kan ha betydelse för astmarisken, utfördes analysen så att barn boende inom samma geografiska område jämfördes med varandra.

Forskarna fann en tydlig koppling mellan risken för barnastma och ett antal genetiska markörer på kromosom 17, vilka reglerar aktiviteten hos en gen kallad ORMDL3. De barn som hade varianter av dessa markörer som ökar aktiviteten hos ORMDL3-genen hade upp till 70 procent högre risk att drabbas av astma, jämfört med barn som inte bar på genvarianterna.

Något som överraskade forskarna var att genen ORMDL3 aldrig förut kopplats till astma. För att kontrollera sina fynd gjorde forskarna även genetiska analyser av mer än 2000 tyska barn, samt av en kohort bestående av 3000 individer från Storbritannien födda 1958, vilka följts fram tills nu för att undersöka förekomsten av astma.

Enligt William Cooksson, professor vid Imperial College i London och den som ansvarat för studien, utgör det nya fyndet den starkaste kopplingen mellan gener och barnastma som upptäckts hittills.

Nature online

Läs även om att aspirin kan minska risken för astma

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev