Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Genant att inte chefer vid sjukhus har forskat

Publicerad: 3 december 2008, 15:08

Dekanus Olle Larkö i Göteborg får massivt stöd från sina kollegor runt om i landet för sitt krav att de högsta cheferna på universitetssjukhusen ska vara disputerade. Men ingen vill ta strid med sjukhusledningarna.


– Det vore odiplomatiskt, säger Mats Hammar, dekanus vid Hälsouniversitetet i Linköping.

Bakgrunden är en konflikt mellan Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, se Dagens Medicin nr 48/08. Olle Larkö, dekanus vid Sahlgrenska akademin, har krävt att alla sex områdeschefer som är direkt underställda sjukhusdirektören på Sahlgrenska ska vara disputerade.  

Enligt Olle Larkö behöver en hög chef vid ett universitetssjukhus det ”vetenskapliga körkort” som en doktorsexamen innebär. Och hans kollegor ute i landet håller med honom.

– Jag håller helt med. Att vara disputerad bör vara ett krav. Om inte chefen har en erfarenhet av detta är det svårt att leda en organisation där forskning är en väsentlig del av uppdraget, säger Bo Ahrén, dekanus för den medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

Svensk kompetens anses låg
Både Mats Hammar i Linköping och Göran Magnusson, dekanus för den medicinska fakulteten vid Uppsala universitet, är inne på samma spår.  

– Det är ett rimligt krav. Eftersom forskning är en sådan viktig del av uppdraget går det att jämföra med att ha begränsad klinisk kompetens, vilket ju vore oacceptabelt, säger Göran Magnusson.

Han är övertygad om att frågeställningen kommer att diskuteras alltmer framöver, om inte annat när den stora utvärderingen av den kliniska forskningen i Sverige och Finland blir klar nästa år. Utvärderingen är beställd av de båda ländernas regeringar.

– Jag vet att flera av de internationella experter som håller i denna utvärdering blev förvånade över bristen på akademisk kompetens hos de svenska cheferna. I Finland är det ju helt annorlunda på den här punkten, säger Göran Magnusson.

Docent lägsta krav i Finland
En dekanus med erfarenhet av vårt östra grannland är Karl Tryggvason på Karolinska institutet. Han är född och uppvuxen på Island men har varit verksam i Finland i flera år.

– I Finland ska de vara minst docent. Där är det otänkbart med något annat. Även verksamhetschef-erna måste vara disputerade. Det är både märkligt och genant att inte samma krav ställs i Sverige, framför allt på Karolinska, som ska vara världsledande, säger han.

Men hans gamle klasskompis från gymnasiet på Island, som numera är direktör för Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge/Solna, Birgir Jakobsson, ser ingen anledning att skämmas:

– Naturligtvis är det en mycket bra och viktig merit, men jag har svårt att se att skiljelinjen mellan en bra eller dålig chef går just där.

Men varken Karl Tryggvason eller hans kollegor är beredda att ta strid för frågan, som Olle Larkö har gjort.

Karl Tryggvason säger att det inte är han som ”äger” frågan.

Göran Magnusson i Uppsala uppger att han värdesätter relationen med sjukhusledningen högre:

– Universitetssjukhusen är väldigt pressade just nu, i alla fall vårt, och jag tror inte vi hjälper dem genom att vara ultimativa och kräva det här.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev