Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Gener för benskörhet upptäckta

Publicerad: 30 April 2008, 08:02

Brittiska och isländska forskare har identifierat en rad gener som ökar risken för osteoporos. Slutsatserna publiceras i denna veckas nummer av tidskrifterna Lancet och New England Journal of Medicine.


De isländska forskarna, knutna till företaget Decode Genetics, studerade 13 800 personer från Island, Danmark och Australien. Bentätheten bestämdes hos samtliga personer via röntgenundersökningar och patienterna tillfrågades om de råkat ut för någon fraktur. Genanalyser genomfördes också, och forskarna fann karaktäristiska genetiska variationer i fem områden hos personer med nedsatt bentäthet. Tre av dessa genområden var tidigare associerade till osteoporos, medan två var helt nya.

I en annan studie, genomförd av brittiska forskare på kvinnliga tvillingar, identifierades två små mutationer, så kallade SNP, med koppling till osteoporos.

Flera av de kända osteoporosgenerna och de proteiner de ger upphov till är verkningsställen för de läkemedel mot benskörhet som finns i användning i dag. I en ledartext i New England Journal of Medicine antar två skribenter därför att de nyupptäckta generna kan bli måltavlor för framtida läkemedelskandidater.

Artikeln online i Lancet Artikeln online i New England Journal of Medicine

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev