Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Generaldirektör: ”Kan ha upplevts som brister i ledarskap”

Publicerad: 25 februari 2014, 10:33

Christina Åkerman, generaldirektör för Läkemedelsverket.

I flera år har Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman fått stark kritik för sitt ledarskap. Nu kommenterar hon kritiken i myndighetens årsredovisning.


Under rubriken ”Generaldirektören har ordet” vidgår Christina Åkerman kritiken med några egna ord. Hon har de senaste åren kritiserats för sin ledarstil, för uttalanden om medarbetares kontakter med media och för den stora ruljansen på folk i ledningsgruppen under hennes år som chef för det hela. Medarbetarundersökningar har visat på ett allt svagare förtroende för ledningen.

Och för en tid sedan rapporterade tidskriften Svensk Farmaci om ett anonymt brev som skickats till verkets nya insynsråd, oppositionens ledamöter i socialutskottet, statssekreterare Lena Furmark och Riksrevisionen angående påstått ”vanstyre”.

När nu Läkemedelsverket redovisar ekonomin för det gångna året passar Christina Åkerman på att skriva några egna ord om kritiken i samband med att hon berättar om Läkemedelsverkets förändringsresa de senaste åren: ”Ytterligare erfarenhet från vår resa är att över tid ställer förändringsarbete krav på olika typer av kompetenser. Inte minst har detta varit tydligt i vår ledningsgrupp över de senaste åren – förändringar har varit nödvändiga då arbetet i ledningen, vid olika tidpunkter, haft behov av olika typer av kompetenser och erfarenheter. Något som, av vissa, kan ha upplevts som brister i ledarskap och långsiktighet.”

Den största utmaningen i förändringen, som bland annat handlar om ett ökat antal uppdrag, har varit att få alla medarbetare ”att förstå och vilja delta på resan”. Något som Christina Åkerman uppger att hon har ”den största respekt för hur svårt detta är”. ”Och som alltid hade vi kunnat göra vissa delar av detta både annorlunda och bättre.”

Relaterat material

JK: Läkemedelsverket måste respektera meddelarfrihet

Öppenhet med ”väldigt, väldigt negativ inverkan”

Hälften saknar förtroende för ledningen

Halvdant förtroende för Läkemedelsverkets ledning

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev