Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Generaldirektör vill införa startkontroller inför operation

Publicerad: 16 mars 2009, 12:39

Generaldirektör vill införa startkontroller inför operation

Aud Sjökvist, generaldirektör för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, vill införa startkontroller inför operationer för att säkerställa patientsäkerheten. (Ny version 13.38)


Bakgrunden till Aud Sjökvists utspel är ett reportage som Kalla Fakta på TV4 sände i går, söndag. Programmet handlade om en kirurg som greps på väg till jobbet med alkohol och kodein i blodet. Socialstyrelsen inledde en granskning, men informerade aldrig läkarens arbetsgivare, Universitetssjukhuset i Lund, Usil.

De ansvariga på Usil fick kännedom om utredningen först ett drygt år efter gripandet, när en patient avled efter att ha opererats av kirurgen. Senare dömdes kirurgen till dagsböter för framkallande av fara för annan. Fallet blev omtalat och har uppmärksammats av Dagens Medicin vid flera tillfällen.

– Jag anser att det är anmärkningsvärt att inte berätta för oss. Under den här perioden har han hunnit operera ett hundratal personer, säger Carsten Lührs, verksamhetschef för hjärt- och lungdivisionen vid Usil, till Kalla Fakta.

Tidigare hade Dagens Medicin en artikel på webben om att Aud Sjökvist skulle vilja införa alkoholkontroller av läkare inför en operation, ett påstående byggt på uppgifter från TV4 Nyheterna. Aud Sjökvist har hört av sig till redaktionen och framfört att det inte är nykterhetskontroller hon vill införa, utan en mer allmän säkerhetskontroll av hela situationen inför en operation.

– Jag tycker man kan hämta ytterligare idéer från flygbranschen, säger Aud Sjökvist till Dagens Medicin.

Yrkespiloter kontrolleras genom att besättningssamordnaren gör en bedömning när de anmäler sig till tjänstgöring inför ett arbetspass. Sedan är samtliga medlemmar i besättningen och den tekniska personalen skyldiga att rapportera om de ser tecken på att någon är onykter. Finns det sådana misstankar ska polisen tillkallas omedelbart, skriver den statliga myndigheten Transportstyrelsen på sin hemsida.

Relaterat material

Kirurg fälld i domstol efter misslyckad operation

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev