torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Generika får företräde under längre tidsperioder

Publicerad: 17 augusti 2009, 13:13

TLV aviserar redan nu en viktig förändring i det nya systemet för generikabyte. Perioderna som ett läkemedel är herre på täppan förlängs sannolikt redan nästa år.


Den 15 juli trädde Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV:s, nya föreskrifter om utbyte av läkemedel med generisk konkurrens i kraft.

En fundamental förändring jämfört med dagens system är att apoteken måste byta till det billigaste utbytbara läkemedlet som är tillgängligt på marknaden. I dag räcker det med att byta till det billigaste som finns på apoteket.

Flera aktörer, bland annat Apoteket AB, har påpekat att det antagligen blir problematiskt för apoteken att perioderna då ett visst läkemedel har företräde – prisperioden – bara omfattar en månad.

Som Dagens Apotek rapporterat tidigare har Apoteket i ett remissvar föreslagit att prisperioden ska sättas till fyra månader i stället för en månad.

En kort prisperiod är krävande ur varuhanteringssynpunkt och kan leda till en lång rad returer av läkemedelsförpackningar till grossisterna eller fabrikanterna, menade Apoteket.

En längre period skulle också vara en fördel för patienten, eftersom en sådan skulle ge färre byten.

TLV gör nu en liknande bedömning.

– Det är sannolikt att vi föreslår en sådan förändring ganska snabbt. Delvis för att minska de administrativa kostnaderna för logistik, returer med mera i systemet. Men också för att det skulle ge färre fabrikatbyten vilket kan vara en fördel i ett patientsäkerhetsperspektiv, säger Magnus Thyberg, projektledare på TLV.

När blir det längre prisperioder?

– Först väntar ett arbete med föreskrifter och ett remissförfarande. Sannolikt blir detta verklighet nästa år, kanske redan första kvartalet.

Varför föreslog ni inte detta i de föreskrifter som nu trätt i kraft?

– Att utan vidare lämna ett system med månadslånga perioder som fungerat väldigt bra, utan att analysera konsekvenserna, hade varit oansvarigt. Det är de analyserna vi ska göra nu.

Har den här förändringen stöd bland aktörerna på apoteksmarknaden?

– Det är åtminstone flera aktörer som har fört fram de här idéerna, säger Magnus Thyberg.

Det nya systemet för byte av generika

I det nya systemet ansöker läkemedelsföretagen varje månad till TLV om pris för sina läkemedel. TLV slår under påföljande månad fast vilket läkemedel, inom varje förpackningsstorleksgrupp, som blir ”månadens vara” under månad nummer tre. "Månadens vara" ska med företräde expedieras på alla apotek under den aktuella månaden. Denna tremånadersprocedur har nu för första gången inletts.

– Den första ansökningsmånaden startade i augusti. Från oktober kommer vi för första gången att offentligöra månadens varor, berättar Magnus Thyberg, projektledare på TLV.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev