fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Generikamodellen ses över i apoteksutredningen

Publicerad: 15 juni 2012, 07:18

Regeringen ger utredaren Sofia Wallström mer tid till apoteksutredningen för att utreda generikamodellen. Något som Sveriges apoteksförening välkomnar.


Den 1 september var det meningen att Sofia Wallström skulle presentera större delen av den utredning som bland flera punkter ser över prismodellen för läkemedel utan generisk konkurrens och apotekens skyldighet att tillhandahålla läkemedel, den så kallade 24-timmarsregeln.

Regeringen har nu beslutat att lägga till ytterligare en del som utredningen ska se över: den så kallade generikamodellen. Modellen går ut på att apotek med vissa undantag ska byta ut ett förskrivet läkemedel mot det tillgängliga läkemedel som är billigast. Ett system som medför konkurrens. Men som apoteksbranschen anser driver onödiga kostnader i apoteksledet och dessutom orsakar problem med tillänglighet och säkerhet för kunderna.

– Efter att tidigare ha fått beskedet att generikamodellen ligger fast, är det mycket glädjande att regeringen har lyssnat på branschen och öppnar för förändringar, säger Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening.

– Vi hoppas på att man ska se över det utifrån perspektivet att det här är ett patientproblem. Och att det skapar problem för både leverantörer och apotek.

Sofia Wallström kommer nu att presentera en stor del av utredningen i november 2012 i stället för som planerat i september. Sista rapporten från utredningen ska redovisas i april 2013.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev