Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Generisk förskrivning ska utredas

Publicerad: 29 september 2011, 08:12

Vad kostar det att utbilda förskrivarna, om frivillig generisk förskrivning införs? Det är en av de saker Läkemedelsverket ska ta reda på under det kommande året.


En frivillig generisk förskrivning av läkemedel vore bra för patientsäkerheten, anser regeringen. Därför har Läkemedelsverket fått i uppdrag att se över vad som krävs för att den ska kunna införas.

Generisk förskrivning betyder att förskrivaren anger den aktiva substansen på receptet, i stället för tillverkarens produktnamn. Men en sådan förändring kräver nya lagar och regler och dessutom förändringar i IT-systemen för vården och öppenvårdsapoteken.

En ytterligare förutsättning för ett införande av frivillig generisk förskrivning är att särskilda utbildningsinsatser riktade till framför allt förskrivare och apotekspersonal genomförs , skriver socialminister Göran Hägglund (KD) i uppdraget till Läkemedelsverket. Myndigheten ska ta fram en plan och uppskatta kostnaderna för dessa utbildningar.

En första delredovisning ska vara klar i april nästa år. Slutredovisningen ska sedan Läkemedelsverket lämna till socialdepartementet senast den 31 oktober 2012.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev