Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Genetisk förklaring till för tidig födsel

Publicerad: 21 augusti 2006, 13:21

Två forskarlag i USA har oberoende av varandra hittat genetiska markörer som visar vilka kvinnor som löper risk att föda för tidigt.


Sedan 1981 har antalet barn som föds för tidigt ökat med 30 procent. I ungefär hälften av fallen kan den tidiga förlossningen förklaras av faktorer som varit kända redan under graviditeten. I resten av fallen är det kvinnor vars graviditeter förlöpt normalt som plötsligt föder för tidigt.

Allra vanligast är detta bland afroamerikanska kvinnor, som har betydligt fler förtidiga förlossningar än andra kvinnor. Det har fått forskare i USA att söka efter genetiska faktorer som förklaring till varför vissa kvinnor föder för tidigt.

Läkare vid Virginia Commonwealth University i USA har upptäckt att det hos barn till afroamerikanska kvinnor är tre gånger så vanligt med en avvikelse på en specifik gen. Det fick dessa barn att producera mindre av proteinet kollagen, vilket i sin tur ledde till en försvagning av fosterhinnorna. Om dessa hinnor brister, har förlossningen startat.

Forskarnas förhoppning är att det ska bli lättare att identifiera de kvinnor som riskerar att föda för tidigt och på så sätt kunna undvika detta. Studien är publicerad online i Proceeding of the National Academy of Sciences, PNAS.

Samtidigt har ett annat läkarlag från Children´s Memorial Hospital i Chicago upptäckt att en förändring på en annan gen innebär en ökad risk för havandeskapsförgiftning, preeklampsi, där kvinnan får högt blodtryck och njurpåverkan med proteinutsöndring i urinen. Allvarliga fall behandlas i dag genom att starta förlossningen - ibland för tidigt. Studien är publicerad i American Journal of Obstetrics and Gynecology 2006; 195: 162-71.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News