Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Genmodifierade celler bromsade Alzheimers sjukdom

Publicerad: 25 april 2005, 12:01

Patienter med Alzheimers sjukdom som fick genetiskt modifierad vävnad transplanterad in i hjärnan hade bromsad försämring av sin kognitiva förmåga och ökad metabol aktivitet i hjärnan. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Nature Medicine.


Forskarna som arbetar vid University of California, San Diego School of Medicine, utförde en studie för att undersöka effekten av genetiskt modifierade hudceller som hade injicerats in i hjärnan hos patienter med Alzheimers sjukdom.

Forskarna använde sig av hudceller från åtta patienter med Alzheimers sjukdom, tidigt i sjukdomsförloppet. Vävnaden modiferades i ett laboratorium för att producera nerve growth factor, NGF, ett naturligt förekommande protein i hjärnan som förebygger celldöd och stimulerar cellfunktionen. De modifierade cellerna injicerades djupt in i hjärnan hos patienterna åren 2001 och 2002.

PET-kameraundersökningar hos fyra av patienterna har visat att omsättningen av en isotop som kallas 18-fluorodeoxyglucose, ökade i hjärnan efter ingreppet, vilket är ett tecken på ökad metabol aktivitet. Efter 22-månader då man hade utfört mini mental status examination, MMSE, vid ett flertal tillfällen, sågs även en bromsad försämring av deltagarnas kognitiva förmåga med mellan 36 och 51 procent. Detta jämfört med en kontrollgrupp.

Forskarna anser att om resultaten kan stärkas i större studier är detta en potentiell ny behandlingsform för Alzheimers sjukdom, effektivare än de läkemedel som finns i dag.

Inledningsvis utfördes ingreppen när patienterna bara var lätt sederade. Två av de åtta patienterna rörde på sig under ingreppet, vilket orsakade blödningar i hjärnan. En av dessa patienter avled inom fem veckor. Efter detta fortsatte studien, men ingreppen utfördes därefter i narkos

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev