Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Genmodifierade möss alltid glada

Publicerad: 25 augusti 2006, 09:11

Franska och kanadensiska forskare har skapat genmodifierade möss som inte blir deprimerade. Forskarna hoppas att mössen ska visa vägen till helt nya typer av antidepressiva läkemedel.


De genmodifierade mössen saknar en gen som kallas trek-1. Den kodar för en typ av kaliumjonkanal, som i sin tur är inblandad i hjärnans reglering av serotonin. Det är en signalsubstans som spelar en mycket viktig - men långt ifrån klarlagd - roll vid depression hos människor.

Trek-1-mössen ser ut och beter sig precis som vanliga möss. Men när de utsätts för depressionstest märks skillnaden tydligt, enligt forskarna som nyligen presenterade sina resultat i Nature Neuroscience.

Möss drabbas i och för sig inte av depression på samma sätt som människor. Men genom att studera hur de reagerar på vissa utsatta situationer går det ändå att undersöka effekten av antidepressiva preparat på ett sätt som visat sig vara överförbart till människor.

Ett av dessa test går ut på att studera hur länge en mus ligger stilla och avvaktar sedan den placerats i ett kar med vatten. Möss som behandlats med antidepressiva substanser börjar snabbare försöka ta sig därifrån.

De kanadensiska och franska forskarna såg att deras genmodifierade möss började röra sig efter bara lite drygt en minut, jämfört med nästan tre minuter för vanliga möss. Resultatet upprepades i tre liknande test.

- Vi blev väldigt överraskade. Mössen betedde sig som om de hade behandlats med antidepressiva läkemedel i åtminstone tre veckor, skriver Guy Debonnel, professor i psykiatri vid kanadensiska McGill University och ansvarig för studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna hoppas att deras upptäckt kan leda till ökade kunskaper av mekanismerna bakom depression och förhoppningsvis en helt ny generation av antidepressiva läkemedel.

Per Svensson, forskare vid institutionen för farmakologi och fysiologi på Karolinska Institutet i Solna, tycker studien är intressant.

- Det är en välgjord studie och det ska bli mycket spännande att se hur framtida studier med substanser som blockerar trek-1-kanaler påverkar sinnestämning och oro. Jonkanaler är, generellt sett, en mycket intressant måltavla för utvecklandet av nya farmaka, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News