Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Genmutation leder till Parkinsons sjukdom

Publicerad: 9 augusti 2006, 11:28

Förändringar i en viss gen är en riskfaktor för att drabbas av Parkinsons sjukdom. Det visar en stor internationell studie.


Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Men genmutationen är långt ifrån den enda orsaken till Parkinsons sjukdom.

Studien, som är ett samarbete mellan elva länder och leddes av forskare vid Mayo Clinic i Minnesota, visar att en förändring i den så kallade alfa-nukleingenen är upphovet till 3 procent av alla fall av sjukdomen. Förändringen gör så att genen blir mer aktiv och tillverkar, eller uttrycker, för höga halter av ett protein.

Tidigare har små studier visat att ovanliga mutationer i genen orsakar Parkinsons sjukdom, men det är första gången som en stor studie visar på att även vanliga mutationer på genen kan öka risken för sjukdomen.

Forskarna analyserade genetisk information hos 2 692 personer som led av Parkinsons sjukdom och 2 652 friska personer som matchade Parkinsonpatienternas kön och ålder.

Resultaten visade att personer med en förändring i alfa-nukleingenen löpte 1,5 gånger så hög risk att drabbas av Parkinsons sjukdom, jämfört med personer som hade en mindre aktiv variant av genen.

Forskarna drar slutsatsen att läkemedel som minskar mängden alfanukleinprotein i kroppen kan vara effektiva för att förebygga och lindra sjukdomen.

Studiens resultat publiceras i dag i tidskriften Jama.

Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News