Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Genskador varierar vid cancer

Publicerad: 12 oktober 2007, 11:40

Genskadorna hos patienter med cancer är mer individuella än forskare hittills har trott. Det visar en ny kartläggning där forskare vid Uppsala universitet med flera deltagit, och som publiceras i tidskriften Science i dag.


Forskarna har letat efter mutationer i 18 000 gener hos 22 patienter med bröstcancer och tjocktarmscancer, och fann skador i 280 gener. Resultaten kan ge ledtrådar i jakten på nya läkemedelskandidater och bana väg för en mer individualiserad behandling.

-­ Några av mutationerna fanns i kända cancergener, men omkring två tredjedelar var genförändringar som inte tidigare har kopplats till cancer. Arbetet går nu vidare för att ta reda på hur vanliga dessa mutationer är i större patientmaterial, säger Tobias Sjöblom, forskare vid institutionen för genetik och patologi, Uppsala universitet och en av studieförfattarna.

Några centrala gener var alltså skadade i många patienters tumörer, men de allra flesta generna var skadade endast hos någon eller några av personerna med cancer. Varje tumör hade enligt forskarna betydligt fler skadade gener än man tidigare har trott.

Tobias Sjöblom genomförde studien när han ingick i en forskargrupp vid Johns Hopkins Medical Institutions, USA.

Publicerad online i Science, 12 oktober 2007

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev